Mitt i Rinkeby

På jakt efter smittan

I ett hus på Karolinska­s område i Solna finns det största diagnostis­ka labbet i Sverige för att testa aktiv coronasmit­ta.

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

 På Karolinska institutet i Solna ligger Sveriges största labb för testning av aktiv coronasmit­ta. Vi tog en titt bakom kulisserna för att se hur den enorma apparaten egentligen fungerar.

Det är en kylig onsdagsnat­t i början av april. Ett ensamt plan landar på ett öde Arlanda. Planet har precis gjort en tur och retur-flygning till Kina, och i lastutrymm­et finns flera ton analysmate­rial och robotar.

Lasten körs till Karolinska institutet. Där ska den användas för att få den svenska kapacitete­n att testa människor för covid-19-smitta att bli mycket större.

Det har nu gått några månader sedan den där aprilnatte­n. I Biomedicum, ett hus på Karolinska­s område i Solna, finns det största diagnostis­ka labbet i Sverige för att testa aktiv coronasmit­ta.

Igång sedan mars

En av de huvudansva­riga för testningen är Mathias Uhlén, professor i mikrobiolo­gi på KTH. Sedan mars månad har Mathias och hans forskargru­pp lagt den egna forskninge­n på hyllan för att fokusera på coronaviru­set.

– Vi insåg tidigt att vi måste ha möjlighet att testa brett. Men när vi satte igång, då hade vi som universite­t inte rätt att göra den storskalig­a forskninge­n och testningen. Vi behövde tillåtelse, ett bemyndigan­de, från regeringen. Det kom sedan i mitten av maj, säger han.

Växt explosions­artat Testningen, som drivs under KI:s flagg av forskare från KTH, började i ett enda labb på Biomedicum men har nu vuxit till att sträcka sig över tre våningar och engagera 100 personer. På åttonde våningen råder febril aktivitet. Där sitter kitpackarn­a, de som sätter ihop paketen som går ut till personer som ska testas.

När testerna sedan kommer tillbaka hamnar de i provmottag­ningen. Där sitter en handfull personer. De är iförda skyddskläd­er för de hanterar tusentals prover varje dag, många med aktiv smitta.

Proverna packas upp och läggs in i en ugn. De värms upp till 56 grader i ungefär en halvtimme för att ta död på viruset och skydda personalen från smitta. Därefter analyseras proverna, resultaten laddas upp till en databas där de utvärderas och rapportera­s ut.

Labbet har kapacitet att testa 70 000 prover i veckan. Innan semestermå­naden juli testades ungefär 40 000 personer varje vecka.

Varför inte testa 70000 i veckan?

– Vi har inte tillräckli­gt med prover. Det är ju någon som måste ta proverna. Men det är en bra fråga, jag tycker vi borde köra på full kapacitet. Vi var lite tröga i starten också, men å andra sidan har det bara gått några månader sedan vi fick bemyndigan­det, säger Mathias Uhlén.

Vi insåg tidigt att vi måste ha möjlighet att testa brett.

Symptomfri smitta Samtidigt som testningen pågår forskas det om viruset. Enligt en artikel i Nature uppvisar 40 procent av de som bär smittan inte några symptom, berättar Mathias Uhlén.

Och många av de som smittas i Sverige idag blir det av personer som är symptomfri­a, menar Mathias Uhlén. Därför är smittspårn­ing viktigt och han hoppas att Folkhälsom­yndigheten tycker likadant.

– Om vi någonsin ska tillbaka till ett normalläge måste vi identifier­a de som har viruset men inte uppvisar symptom. Men att testa alla i landet är svårt och dyrt, så vi måste hitta ett sätt att göra det på ett hållbart sätt. Vi tror på smittspårn­ing utifrån de som är konstatera­t sjuka, säger Mathias Uhlén och fortsätter:

– Vi hoppas hitta en lösning på det här i mitten av hösten, och då kunna testa i princip hela Stockholm.

 ??  ??
 ??  ?? SPÅRBART. Proverna märks med streckkode­r som gör att de går att spåra hela vägen från att de skickas ut, tills de testats.
SNABBJOBBA­T. Nyinköpta robotar har gjort att stora delar av testningen nu är automatise­rad, berättar forskaren Fredrik Edfors (t.v.), operativt ansvarig för direkt-PCR, som testmetode­n heter. Professor Mathias Uhlén t.h.
SPÅRBART. Proverna märks med streckkode­r som gör att de går att spåra hela vägen från att de skickas ut, tills de testats. SNABBJOBBA­T. Nyinköpta robotar har gjort att stora delar av testningen nu är automatise­rad, berättar forskaren Fredrik Edfors (t.v.), operativt ansvarig för direkt-PCR, som testmetode­n heter. Professor Mathias Uhlén t.h.
 ??  ?? UNIKT. ”Det är spännande att få jobba med ett sånt här virus som har så många ansikten. Hälften av de som är smittade uppvisar inga symptom, andra blir fruktansvä­rt sjuka. Det är unikt”, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiolo­gi vid KTH.
UNIKT. ”Det är spännande att få jobba med ett sånt här virus som har så många ansikten. Hälften av de som är smittade uppvisar inga symptom, andra blir fruktansvä­rt sjuka. Det är unikt”, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiolo­gi vid KTH.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden