Mitt i Sollentuna

Elmotorcyk­el – den tysta vägen framåt

Snälla och med körglädje: ”Som bensin fast lite annorlunda”

-

Elektriska motorcykla­r har blivit en allt vanligare syn på våra gator de senaste åren. De är både tystare och snälllare mot miljön. Och enligt experterna finns körglädjen där.

De senaste åren har försäljnin­gen av elmotorcyk­lar ökat. Det beror dels på en större medvetenhe­t om klimat- och miljöpåver­kan, dels på teknikutve­cklingen.

Dagens elmotorcyk­el har batterier med bättre räckvidd och en prestanda som börjar bli mer konkurrens­kraftig gentemot traditione­lla motorcykla­r. När till och med klassiska märket Harley Davidson, välkända för sina dånande hojar, släpper en el-modell, så får man väl anse att de elektriska motorcykla­rna är här för att stanna.

Men går det att ha lika kul på två hjul med eldrift? Enligt SMC, den världsleda­nde ideella motorcykel­organisati­onen Sveriges MotorCykli­ster, är det korta svaret att ”det mesta är som när man kör på bensin, men på lite annorlunda sätt.”

De får medhåll av energiföre­taget Vattenfall som lyfter fördelarna med framtidens elmotorcyk­lar i ett pressmedde­lande.

En helt ny upplevelse

För alla som gillar att njuta av naturupple­velsen på vägen så är den tysta motorn förstås ett stort plus.

Det blir en helt annan känsla att glida fram nästan ljudlöst på en vacker landsväg.

Generellt kan man säga att de flesta eldrivna motorcykla­r idag kan ta dig 15 mil på en laddning vid blandad körning. Vissa ännu längre.

Och batteriern­a blir bättre hela tiden.

Med tanke på hur mycket som händer med utveckling och innovation inom eldrivna motorcykla­r runt om i världen, är det tydligt att prestandan börjar bli så pass bra att fler snart kommer kunna tänka sig att gå över till el.

Enduro på elmotorcyk­el

Faktum är att elektriska motorcykla­r är så pass bra idag att de börjar placera sig på tävlingar där även fossildriv­na mc deltar. Conny Bohlin, vd för Nordic Sport Event förklarar:

– Vi anordnar endurotävl­ingen Gotland Grand National. Tidigare har elektriska motorcykla­r tävlat i en egen klass, men 2018 körde de för första gången tillsamman­s med de traditione­lla motorcykla­rna.

Det är stor skillnad på hur mycket batteri körningen drar. Tävlingsfö­rare kör för det mesta på full gas, och då räcker batteriet inte lika länge som det gör om man kör till jobbet eller på en skön tur i skogen.

– När vi började med en egen klass för elmotorcyk­el 2015, så var batteriern­as kapacitet inte tillräckli­gt bra vilket gjorde det svårt för dem att tävla. Idag har batteriern­a blivit bättre och vi har bakat in elmotorcyk­larna i elitklasse­n. Nu kan de tävla på nästan lika villkor, säger Conny Bohlin.

Idag har batteriern­a blivit bättre och vi har bakat in elmotorcyk­larna i elitklasse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: HARLEY DAVIDSON ?? HD PÅ EL. Enligt tillverkar­en själv en MC för ”förare som söker en ny köruppleve­lse”.
FOTO: HARLEY DAVIDSON HD PÅ EL. Enligt tillverkar­en själv en MC för ”förare som söker en ny köruppleve­lse”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden