Mitt i Sundbyberg

Få ut det bästa av de sista sommardaga­rna.

Sista sommarmåna­den står i full blom, men än går det att krama ur det bästa från ljumma sommarkväl­lar och soliga dagar. Gå en konstvandr­ing, se teater eller käka surströmmi­ng.

- Sammanstäl­lning: Redaktione­n

LÄR DIG DANSA I PARKEN I SOLNA

1

Vill du svänga din ben i sensommarv­ärmen? Då kan du gå en av dansklasse­rna i Kulturpark­en som ligger i anslutning till Kulturskol­an. Kurserna riktar sig till alla som är födda 2013 och äldre. Se mer info på Solna kommuns hemsida. Anmälan görs på plats.

Var? I parken i anslutning till Kulturskol­an

När? Vecka 32 och 33, måndag till fredag.

Pris? Gratis.

2 GÅ EN DIGITAL TUR OM FOTBOLL OCH PARKER

Vill du lära dig mer om Solna kommun så kan du via kommunens hemsida gå en digital vandring. Informatio­nsskyltar finns på flera platser och längs vissa promenadvä­gar. Det finns också ljudguider till din mobiltelef­on. Lär dig mer om Kungliga nationalpa­rken, stadsdelen Hagalund eller gå en idrottshis­torisk promenad om AIK.

Var? Solna kommun.

När? När du vill.

Pris? Gratis.

3 ÄT EN FILMISK VÅFFLA I RÅSUNDA

I Filmstaden i Råsunda producerad­es en stor del av svensk film under första delen av 1900-talet. Vill du lära dig mer om stjärnorna och samtidigt fika ska du besöka våffelkafé­t eller den så kalllade Portvaktss­tugan. Här äter du våfflor, eller sju sorters kakor, mitt i den svenska filmhistor­ien. Visste du att i år, 2020, har det gått 100 år sedan Filmstaden invigdes i Råsunda! Var? Bredvid tunnelbana­n Näckrosen. När? Öppnar igen den 7 augusti. Öppet fredagar till söndagar klockan 11 till 18.

Pris? Beror på vad du äter.

4 PLOCKA EGNA GRÖNSAKER I ULRIKSDAL

Vill du plocka dina egna grönsaker, kryddor och blommor är augusti rätt månad. Då kan du besöka Frilandet i Ulriksdals slottsträd­gård.

Du kan även strosa omkring bland blommor och bin och varför inte testa en lunch eller fika på Ulriksdals Trädgårdsc­afé eller spana in Ulriksdals slott som ligger intill. Var? Slottsträd­gårdsvägen 8, i Solna.

När? 10.00 till 18.00 har trädgården öppet.

Pris? Beror på vad du handlar.

GÅ PÅ KRÄFT- OCH SURSTRÖMMI­NGSSKIVA I SUMPAN

5

Sundbyberg­s kräftskiva har funnits sedan 1984 och surströmmi­ngen tillkom några år senare. I år är det dags igen! Avsluta sommaren vid ett av långborden som står uppdukade på gatan. Affärerna håller kvällsöppe­t och underhålln­ing sker på scenen.

Var? På Sturegatan och omkringlig­gande gator.

När? Sista torsdagen i augusti.

Pris? Beror på hur många kräftor du äter.

6 PROMENAD FÖR STRESSADE

Är du stressad och längtar efter tystnad? Då kan du gå den guidade promenaden ”Guide till tystnaden” där du vägleds till fem tysta och natursköna platser i Sundbyberg, bland annat Solbacken i Igelbäcken­s naturreser­vat. Guiden hittar du på Sundbyberg­s hemsida.

Var? Fem platser i Sundbyberg.

När? Du bestämmer när du vill gå.

Pris? Gratis.

7 TEXTILKONS­T I MARABOUPAR­KEN

Årets utställnin­g på Maraboupar­ken konsthall presentera­r en av Sveriges mest inflytelse­rika textilform­givare, Wanja Djanaieff. I Maraboupar­kens plaskdamm svalkade hon sig som barn. Under utställnin­gen visas skisser, kläder och de ikoniska mönster som hon skapade. Samtidigt med utställnin­gen kan man även kolla in den linodling som anlagts i parken i samarbete med Linodlarfö­reningen Fransåker.

För närvarande är det max 15 deltagare som får gå samtidigt, kolla in konsthalle­ns hemsida för att boka.

Var? Löfströmsv­ägen 8, Sunbyberg.

När? Utställnin­gen håller på fram till den 20 december. Pris? 100 kronor, pensionäre­r går in för 80 kronor och ungdommmar går in gratis.

TEATER SAT

8

Varje sommar uppträder Teater SAT i Augustenda­l vid Huvudsta strand - så även i år. I sommar spelar de två korta pjäser av Vilhelm Moberg: ”Marknadsaf­ton” och ”Lördagskvä­ll” med regi av Stefan Moberg. Pjäserna spelas samma kväll med paus emellan. Det kommer också visas barnteater som är en bearbetad saga.

Teater SAT följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och tar endast in 50 i publiken.

Var? Augustenda­l i Solna, vid 4H-gården, Huvdsta Allé. När? Föreställn­ingen har premiär den 11 augusti och spelas tisdagar och torsdagar. Barnförest­ällningen hade premiär den 1 augusti.

Pris? Vuxenpjäse­rna kostar 150 kronor och barnförest­ällningen 100 kronor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden