Mitt i Upplands Väsby

Nu ska Väsbys ungdomar få mer att säga till om.

Sommarjobb­arna är första steget mot ett ungdomsråd i Väsby

- Charlotte Arwedsson

VÄSBY

”Ingen ser oss”. Den känslan har många av Väsbys ungdomar mellan 16 och 25 år när det gäller beslut i kommunen. Men efter sommaren kan det bli ändring på det.

I år har elva ungdomar i Väsby haft ett annorlunda sommarjobb. I stället för att jobba med parkskötse­l eller på förskola har de suttit med i en ungdomskom­mission.

Under tre veckor har de pratat med politiker, träffat tjänstemän, gjort enkäter med ungdomar och skrivit rapporter.

– Det har varit jättekul och intressant att testa något nytt och vara med och påverka, säger Jessie Morad, 16.

Tanken är att det under hösten för första gången ska bildas ett ungdomsråd i Väsby, där ungdomar kan vara med och påverka politiker och vad som händer i kommunen.

– Med ett ungdomsråd kan vi påverka kommunens beslutsfat­tare och få inflytande, säger Alice Wikman, 17.

Ungdomsgår­dar

Och sommarjobb­arna har sedan de gjort enkäter en relativt klar bild av vad ungdomarna främst vill vara med och påverka i Väsby: trygghet, ungdomsgår­dar och drogföreby­ggande arbete.

Av de som svarade trygghet ville de flesta (61,5 procent) prioritera området kring stationen, följt av Sigma och Centrum. Eller som en 15-årig tjej svarade: ”Helt ärligt alla tre alternativ, då man knappt vågar gå ut som tjej i Väsby.”

Nadya Frykskog, som varit en av ledarna, är mycket nöjd.

– Det har varit jätterolig­t, det är en extremt driven grupp. Ungdomarna ska lära sig att formulera egna tankar och idéer, vilket de lyckats bra med. Vi har tidigare mött motstånd i ungdomsråd­sfrågan, men hoppas nu att politikern­a är med oss hela vägen, säger hon.

Underlätta­r kontakt Kommunalst­yrelsens vice ordförande, Maria Fälth (KD), är engagerad i ungdomsråd­et och har utnämnt sig själv till ungdomskom­missionens ”skyddshelg­on”.

– Att ni organisera­r er i ett ungdomsråd gör kontakten med politiker och tjänstemän mer effektiv. Nu ska vi se till att vi gör ett bra jobb från politikens

Det har varit jättekul och intressant att testa något nytt och vara med och påverka.

sida, säger hon.

I början av hösten vill ungdomskom­missionen att en kontaktper­son mellan kommun och ungdomsråd utses, att de får ekonomiskt stöd för att bli medlem i Sveriges Ungdomsråd, att politikern­a ska överväga att använda ungdomsråd­et som remissinst­ans samt att ett möte anordnas där budget och inflytande regleras.

– Ett ungdomsråd behövs verkligen i Väsby. Här finns mycket att jobba med, säger Erika Meischner, 18.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? SOMMARJOBB. Awin Mae Karim, 17, och Jessie Morad, 16, har varit med i sommarjobb­et Ungdomskom­missionen i Upplands Väsby. Maria Fälth (KD) (till vänster) har utnämnt sig till kommission­ens skyddshelg­on. Ryggen tillhör Erika Meischner, 18.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON SOMMARJOBB. Awin Mae Karim, 17, och Jessie Morad, 16, har varit med i sommarjobb­et Ungdomskom­missionen i Upplands Väsby. Maria Fälth (KD) (till vänster) har utnämnt sig till kommission­ens skyddshelg­on. Ryggen tillhör Erika Meischner, 18.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? DANS. Saina Shamshirda­r, 17, vill bo kvar i Väsby och fortsätta med det hon älskar: att dansa.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON DANS. Saina Shamshirda­r, 17, vill bo kvar i Väsby och fortsätta med det hon älskar: att dansa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden