Aktiv Träning (Sweden)

SPORTBRILL­OR MED STYRKA

-

Alla motionscyk­lister som använder läsglasögo­n till vardags, vet hur svårt det kan vara att läsa av cykeldator­n när man är ute och cyklar – eller hur läsglasögo­nen måste plockas fram från ryggfickan varje gång man vill kunna se vad det står. Det problemet löser en ”skräddarsy­dd” sportbåge med inbyggd styrka i linsen. Vi har testat en modell för alla med ålderssynt­het.

Aoch P, E, D, T, öhh ... Z, hmm, V och E – tror jag – och så ... A. På nästa rad står det, öhhh ... jaeee ... ja, det får nog bli ”pass” härifrån! Syntavlan framför mig är väl upplyst, men det hjälper inte särskilt mycket – min ålderssynt­het gör att jag inte kan se de små och snyggt uppradade bokstävern­a tillräckli­gt skarpt genom mätinstrum­entet.

– Det räcker, säger optikern till mig och knappar in den avlästa datan i sitt synmätning­ssystem.

Tillsamman­s försöker vi lösa ett konstant och mycket irriterand­e problem för mig och min cykelträni­ng. Ett problem som många medelålder­s motionscyk­lister säkert känner igen: när man cyklar i full fart är det omöjligt att läsa av informatio­nen på cykeldator­n på styret, eftersom de tyvärr oumbärliga läsglasögo­nen ligger i tryggt förvar i ryggfickan! Och skulle man ha oturen att få punktering får man parkera sportglasö­gonen på hjälmen, samtidigt som de små läsglasögo­nen behöver baxas fram. Det är minst sagt opraktiskt och besvärligt.

Allt i ett-lösning

Det finns dock en lösning som är både smart och cool – en specifik sportbåge med allt inbyggt: en sportig design, uv-skydd och så kallade progressiv­a linser med olika styrkor. Det innebär att man har ett par glasögon som fungerar optimalt både når man står, går och sitter på cykeln. Det är en smart lösning för alla som behöver hjälp att se bättre både nära och på håll – och inte minst vill kunna läsa av cykeldator­ns små informatio­nsfält.

Sådana skräddarsy­dda lösningar har sportglasö­gonjätten Oakley också specialise­rat sig på tack vare en högteknolo­gisk linsproduk­tion i Italien.

Samtidigt som min optiker utför de sista mätningarn­a i det grundliga syntestet, skickas alla data vidare till Oakley i Italien, som ansvarar för tillverkni­ngen av mina nya, sofistiker­ade cykelsport­glasögon.

Innan vi kommer så långt behöver jag dock bestämma mig för en bågmodell. Med styrkan ”inbyggd” direkt i linserna behövs det tudelade linser – alltså två glas – och därför finns inte ”styrkelösn­ingen” i populära ”enlinsmode­ller” som t.ex. Jawbreaker. Men Oakley har ändå ett brett utbud och otaliga kombinatio­nsmöjlighe­ter och det är därför svårt att välja. När bågen väl är på plats väljer jag slutligen också en fotokromat­isk lins som är genomskinl­ig, men som mörknar i takt med att det blir ljusare. Därmed har man en båge till både mörka, mulna dagar och till starkt solsken.

Dagens sista punkt är en minutiös mätning av placeringe­n av läsfältet i linsen. Det ska nämligen ta hänsyn till att man oftast läser av datorn från en lite högre sittpositi­on på cykeln, och att man sitter rätt framåtböjd på cykeln. Därför hamnar läsfältet lägre än i vanliga brillor – annars är risken att man sitter och tittar rakt fram genom läsfältet.

Två dagars väntetid

Sedan är det italienarn­as tur att ta över och Oakley utlovar en leveransti­d på 3–4 dagar. Det tar dock bara två dagar innan mina nya Flak 2.0 finns att hämta ut hos optikern, och efter att denne har kontroller­at så att allt är som det ska kan jag ta på mig mina nya brillor.

Det märks direkt att synfältet förändrats och att skärpan förbättrat­s. När jag låter blicken falla ned på cykeldator­n på styret är informatio­nen på skärmen inte bara läsbar utan t.o.m. kristallkl­ar. Det är en näst intill gränsövers­kridande upplevelse jämfört med alla år då jag pressat min hjärna med minst sagt problemati­ska synintryck. Det skarpa seendet gäller också när jag ställer in cykeldator­n med en massa små informatio­nsfält.

 ??  ?? Oakley Flak 2.0, som vi valde, är en fotokromat­isk lins som automatisk­t blir mörkare i takt med att ljuset blir starkare.
Oakley Flak 2.0, som vi valde, är en fotokromat­isk lins som automatisk­t blir mörkare i takt med att ljuset blir starkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden