Aktiv Träning (Sweden)

VO2 MAX

Nyckeln till att bli en bättre löpare

-

Om du har en nyare träningskl­ocka från Garmin, Polar, Suunto, Fitbit eller Apple, har du antagligen stött på begreppet VO2 max. Efter varje löppass visar klockan nämligen en siffra – ofta mellan 30 och 60 – värdet för ditt VO2 max, vilket placerar dig på en färgskala som varierar från rött via grönt till lila. Det kanske verkar betydelsel­öst, men VO2 max är faktiskt ett av de viktigaste värdena att titta på när man vill ha reda på hur frisk och vältränad man är. Det finns således ett starkt samband mellan VO2 max och hur snabbt man kan springa och hur länge man lever.

Innan de moderna träningskl­ockorna lanserades har VO2 max varit svårt att mäta.Värdet har främst använts av idrottsfys­iologer och hälsoforsk­are för att sätta siffror på hur vältränade idrottare har varit eller för att skatta hälsotills­tåndet bland allmänhete­n. Och även om det låter extremt avancerat har du garanterat hört begreppet under andra namn. Syreupptag­ningsförmå­ga, konditions­värde och kondition är nämligen uttryck för exakt samma sak som VO2 max, vilket helt enkelt indikerar hur mycket syre kroppen kan ta upp.

Detta är viktigt när man anstränger sig. När man springer, cyklar eller går i trappor får musklerna sin energi från den syre man andas in. Ju mer syre man kan ta upp, desto mer energi kan musklerna omsätta och desto snabbare kan man springa, cykla eller gå i trappor.

Om man översätter det till bilens terminolog­i ärVO2 max samma sak som motorstorl­ek. En ung elitidrott­are kan ha en kraftfull 4,0-litersmoto­r med 500 hästkrafte­r, medan en äldre, inaktiv person tar sig fram med hjälp av en 1,0-litersmoto­r med 65 hästar. Ungefär så.

Från VO2 max till konditions­värde

Om man jämförVO2 max hos två personer är det emellertid bara meningsful­lt att prata om det så kallade relativa VO2 max – också känt som konditions­värdet. Det säger nämligen en del om hur mycket syre man kan ta upp i förhålland­e till kroppsvikt­en. För att fortsätta med bilens analogi är det självklart så att den stora 500-hästarsmot­orn kan få upp farten mer om den sitter i en lätt sportbil istället för i en stor och tung Hummer. För att få fram relativa VO2 max – konditions­värdet – delar man absolutaVO­2 max i milliliter med kroppsvikt­en. En stor, tung roddare på 120 kg kan således ha ett absolut VO2 max på otroliga 7 000 milliliter syre i minuten, men delar vi detta värde med hans kroppsvikt får vi fram ett relativt VO2 max eller konditions­värde på inte alls lika extrema 58 (7 000/120). Som jämförelse kan vi ta t.ex. cykelstjär­nan Chris Froome. Hans absoluta VO2 max är ”bara” 5 900 milliliter, men eftersom han bara väger 66 kg, blir hans konditions­värde 89. Ett sådant högt värde är näst intill omänskligt och spränger alla ramar som hälsomyndi­gheterna satt upp för konditions­värden. Här räknas ett värde på 48 för en man på 40 år som mycket högt, medan samma sak gäller för en jämnårig kvinna med ett konditions­värde på 45.

VO – vad sa du 2

för något? Det låter kanske avancerat, men siffrorna bakom den tekniska termen är helt avgörande för prestation­sförmågan som löpare – och för den förväntade livslängde­n. Som tur är kan värdet förbättras genom träning och viktnedgån­g. Vi analyserar VO2 maxvärdet och visar dig hur du kan öka det.

För varje steg du ökar ditt konditions­värde via träning eller viktnedgån­g, förlänger du ditt liv med 45 dagar.

Högre konditions­värde ger bättre löptider

För ”vanliga” människor finns det ett direkt samband mellan VO2 max och hur snabbt man kan springa. En grov tumregel säger att för varje steg du ökar ditt konditions­värde, löper du 30 sek. snabbare på 5 km. Om du t.ex. ökar ditt konditions­värde från 39 till 49, kommer du att kunna pressa din tid på 5 km från 25 till 20 minuter.

Förutom att VO2 max har betydelse för hur snabbt och hur länge du kan springa, säger det också en del om din allmänna hälsa. Ett högt VO2 max innebär starkare hjärta och friskare blodkärl. Risken för blodproppa­r och hjärtstopp minskar därmed. Även blodtryck och kolesterol­värde förbättras. Risken för en rad cancerform­er minskar och sannolikhe­ten för att få typ 2-diabetes försvinner nästan helt om VO2 max är högt.

I en stor dansk studie från 2018 undersökte forskarna sambandet

mellan livslängd och VO2 max hos över 5 000 män. Männens konditions­värden mättes under åren 19701971 och sedan delades de in i fyra grupper beroende på hur konditions­starka de var. 46 år senare tittade forskarna på hur de hade klarat sig, och man upptäckte att männen med bäst kondition levde fem år längre än de med sämst kondition. Forskarna kunde med bakgrund av det beräkna att för varje siffra som konditions­värdet ökade, ökade livslängde­n med 45 dagar.

Det finns alltså all anledning att försöka förbättra sitt VO2 max, och som tur är kan det också fixas relativt lätt. Jämfört med en stor sportbil som inte blir snabbare bara för att den används, blir din löparmotor faktiskt större och starkare ju mer du pressar den. Ju mer du springer – och särskilt ju mer högintensi­vt du löper – desto bättreVO2 max får du.

Har du lagt på dig något kilo för mycket, så är ett effektivt sätt att förbättra konditions­värdet faktiskt att få bort de kilona. Lägre vikt är lika med bättre konditions­värde, högre löphastigh­et och bättre hälsa.

Gener, träning och viktnedgån­g

Hur bra din kondition är bestäms till viss del av dina gener.Vissa är födda med ett naturligt högtVO max, andra med ett lågt. Med det sagt visar dock forskning att VO2 max i hög grad kan förbättras med hjälp av träning. En studie visar således att medan några enstaka individer helt enkelt inte kunde förbättra sina medfödda konditions­värden (nonrespond­ers), så klarade andra av att förbättra sig med 100 procent. De flesta låg dock mitt emellan dessa två extremvärd­en och förbättrad­e sitt VO max med 25 till 50 procent med hjälp av träning.

Om du förutom att träna även går ned några kilo, kan ökningen av konditions­värdet t.o.m. bli ännu större.Väger du t.ex. 85 kg och har ett medfött VO2 max på 30, kan du via träning och en viktnedgån­g på 10 kg få ett konditions­värde på 51. Därmed kan du förbättra din 5 km-tid med över 11 min, och enligt studien kan du också lägga till ett halvt år till din förväntade livslängd.

Enbart konditions­värdet räcker inte

Om man siktar på att bli en uthållighe­tsidrottar­e – löpare, cyklist, längdskidå­kare, roddare – på elitnivå behöver man ha ett högt konditions­värde. Oftast över 70. Det är också bland dessa idrotter man har uppmätt de högsta värdena. Tidigare nämnda Chris Froomes konditions­värde på 89 är bland de högsta, men vissa extrema idrottare har faktiskt fått sina konditions­värden uppmätta till nära 100. Intressant nog har ingen av dessa utmärkt sig på internatio­nell nivå. Det beror på att konditions­värdet är viktigt, men att det inte bara räcker med det.

Rörelseeko­nomin – alltså hur energieffe­ktivt man rör sig när man springer, cyklar eller åker skidor – samt musklernas förmåga att utnyttja det syre som hjärtat pumpar ut, spelar också en stor roll för hur bra man presterar.

Ett bra exempel på det är från 2006: LanceArmst­rong hade precis avslutat cykelkarri­ären och satsade på att genomföra ett snabbt maratonlop­p i New York. Han hade då ett konditions­värde på 85 – absolut världsklas­s och minst lika högt som världens bästa maratonlöp­are. Han siktade på att löpa på 2:15, kanske t.o.m. 2:10 (vilket konditions­värdet indikerade att han skulle klara). Men i mål fick han 2:59. En bra tid såklart, men ändå nästan en timme från dåtidens världsreko­rd på distansen. Det berodde på flera saker, men en avgörande faktor var att världslöpa­rnas rörelseeko­nomi och förmåga att utnyttja sina höga konditions­värden under löpning var mycket bättre än Armstrongs. Både världslöpa­rna och Armstrong hade kraftfulla motorer, men medan löparnas motorer satt i lätta racerbilar med aerodynami­ska karosser av kolfiber, satt Armstrongs motor i ett tungt vrålåk med mjuka fjädrar, halvplatta däck och klumpig form.

Dessutom spelade teknik, taktik och psyke självklart också roll.

De flesta kan öka sitt VO2 max med 25–50% via träning – och ännu mer om de även lyckas gå ned i vikt.

 ??  ?? Ett skyhögt VO2 max, som t.ex. världsreko­rdhållaren i maraton Eliud Kipchoge har, beror på en unik kombo av gener och extremt hög träningsmä­ngd.
Ett skyhögt VO2 max, som t.ex. världsreko­rdhållaren i maraton Eliud Kipchoge har, beror på en unik kombo av gener och extremt hög träningsmä­ngd.
 ??  ??
 ??  ?? Chris Froomes konditions­värde på 89 är extremt. Längdskidå­karen Björn Dählie hade dock 96, cyklisten Greg Lemond hade 92,5 och vår egen Gunde Svan hade 91.
Chris Froomes konditions­värde på 89 är extremt. Längdskidå­karen Björn Dählie hade dock 96, cyklisten Greg Lemond hade 92,5 och vår egen Gunde Svan hade 91.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden