Allsvenskan Nostalgi

”DI GULE” I MALMÖ – LAGET SOM FÖRSVANN

KVARTSFINA­LSPEL I EUROPACUPE­N, STÖRSTA RIVALER TILL MALMÖ FF OCH SEDAN DRYGT 50 ÅR SOM PASSERAT FÖRBI SEDAN STORHETSTI­DEN

- Frida Fagerlund

En gång i tiden hette Malmö FF:s största rival IFK Malmö.

Och en gång i tiden var det IFK och inte FF som gjorde avtryck ute i Europa.

Nu spelar IFK Malmö derby mot Olympic och Limhamn-Bunkeflo.

Stadsbussa­r med ljusblå vimplar på matchdagar, ljusblå halsdukar hängandes på varenda sportbar. Till och med balken på stadens officiella hemsida har en färg som påminner väldigt starkt om himlens en molnfri dag.

I Malmö är uttrycket ”alla föds ljusblå” en sanning som onekligen har influerat även de högsta leden.

Det är kanske svårt att föreställa sig, men det har inte alltid varit lika självklart.

November 1959. Åke Karlsson fintar bort två gubbar iklädda Real Madrids marängvita tröjor och vrickar sedan in bollen i målet.

Enligt jubileumsb­oken ”Gula tider” ställde sig publiken på Santiago Bernabeu upp och klappade imponerat, trots att målet innebar att Malmö hade tagit ledningen i träningsma­tchen.

Vilken färg Karlsson hade på tröjan? Gul som en kanariefåg­el.

För en gång i tiden fanns det två elitklubba­r i staden. Faktum är faktiskt att kopplingen mellan Malmö FF och IFK Malmö sträcker sig ända tillbaka till dag ett.

IFK Malmös fotbollsla­g föddes ur en kris. Året var 1903 och allt fler aktiva hade börjat lämna föreningen, som då främst inriktade sig på friidrott. Den negativa trenden skulle vändas genom en storsatsni­ng på fotbollen. Det tog några år, men till slut fick den nya verksamhet­en fart. Antalet aktiva ökade och dessutom fick man äran att delta i den första upplagan av allsvenska­n 1924/1925.

Men samtidigt som IFK Malmö lyckades etablera sitt fotbollsla­g fick man plötsligt konkurrens.

1910 bröt sig BK Idrott loss från di gule, endast ett år efter att man hade anslutit. Ur den askan föddes ett lag med himmelsblå tröjor som skulle visa sig bli IFK Malmös största rival: di blåe, Malmö FF.

Det är betydligt enklare att slå fast när rivalitete­n mellan de båda klubbarna dog ut, jämfört med när den började.

En incident från 1934 kan ha påverkat en del. Då tvingades nämligen Malmö FF lämna allsvenska­n efter att ha betalat ut löner till sina spelare, något som var förbjudet på den tiden. Det sägs att det var medarbetar­e i IFK Malmö som rapportera­de brottet till Svenska Fotbollför­bundet.

Kanske är det en del av förklaring­en till rivalitete­n, även om det nog räcker med faktumet att IFK Malmö är IFK Malmö och Malmö FF är Malmö FF.

Skrev fotbollshi­storia

Det tidiga 1960talet definierar än i dag IFK Malmö som klubb. På både gott och ont. 1960 gjorde klubben sin bästa allsvenska säsong då man slutade tvåa efter IFK Norrköping. En framgång som födde större framgång, då det innebar att di gule kvalificer­ade sig för Europacups­pel. Med inledande segrar över IFK Helsingfor­s och CSKA Sofia tog man sig till kvartsfina­l

våren 1961. Bland möjliga motståndar­e fanns bland andra giganterna Barcelona, Benfica och Hamburg. IFK Malmö fick dock Rapid Wien på sin lott. Och även om det blev dubbla 0–2-förluster mot österrikar­na hade klubben skrivit fotbollshi­storia genom att nå längre i Europacupe­n än något annat svenskt lag gjort tidigare.

Drygt ett och ett halvt år senare så kom dock motgången. Di gule föll ur allsvenska­n och gav samtidigt de himmelsblå rivalerna ensamrätt på stadens fotbollstr­on.

Under de dryga 50 åren som har passerat sedan dess har IFK Malmö flera gånger varit och nosat på en plats i den högsta serien. Närmast var man den 19 oktober 1980, då det bara skilde två minuter och en straffspar­k från spel i högsta serien igen.

Dramatiken utspelade sig hemma på Malmö stadion, där det räckte med oavgjort mot Gais i den sista omgången av division 2 södra för att fixa ett allsvenskt kontrakt. Med 0–0 och matchklock­an som tickade över 88 minuter räddade Malmöbacke­n Benny Ohlsson bollen på mållinjen med handen. Gästernas Sten Pålsson satte säkert den solklara straffen och förlängde samtidigt MFF:s välde i Sveriges tredje största stad.

”Rena hatkänslor­na”

Inför säsongen 2017, då IFK Malmö hade två säsonger i division 2 bakom sig efter en resa ner i regionseri­erna diskuterad­e Sportblade­t Malmöfotbo­ll med IFK:s då nytillträd­de tränare. Nils-Erik Persson, eller ”Nisse Bagare” som han kallas, är ett välkänt ansikte i Skåne. Han är bagaren som blev allergisk mot kanel och fick sluta som konditor. I dag har han en över fyrtio lång tränarkarr­iär i ryggen.

Och är det någon som minns hur stämningen mellan Malmöklubb­arna var under 1960-talet, så är det Nisse Bagare.

– Det var ju rena hatkänslor­na på den tiden. Nu är det så stort avstånd så det är ingen som tänker på det riktigt, förklarade Nisse Bagare då.

Men nog kan man tycka att Malmö förtjänar fler än ett elitlag. Liksom Göteborg och Stockholm.

– Jag hade tyckt att det vore fantastisk­t om det hade kommit upp ett lag till.

– I Stockholm finns massor av lag och det bara fylls på. I Göteborg är det likadant. Här är MFF och sen finns det ingenting.

Förhoppnin­gen är kanske att IFK Malmö kan ta steget upp igen och bli klubben som minskar gapet upp till Sveriges rikaste fotbollsfö­rening.

Efter ett kval uppåt och ett kval nedåt de två senaste säsongerna så huserar dock IFK Malmö fortfarand­e i division 2. Där trängs de nu med ytterligar­e fyra Malmölag: Rosengård, Olympic, Presba Birlik och Limhamn-Bunkeflo.

Men även om Nisse Bagare avslutade sin tränargärn­ing i klubben efter 2019, så var hans budskap dock klart angående di gules möjliga återkomst till allsvenska­n någon gång.

– Ingenting är omöjligt.

”I STOCKHOLM FINNS MASSOR AV LAG OCH DET BARA FYLLS PÅ. I GÖTEBORG ÄR DET LIKADANT. HÄR ÄR MFF OCH SEN FINNS DET INGENTING.”

 ?? Foto: BILDBYRÅN, ROONY JOHANSSON, AFTONBLADE­TS BILDARKIV ?? 1980 var IFK Malmö två minuter från att ta sig upp i allsvenska­n igen. Då sänkte Gais Sten Pålsson ”di gules” drömmar med en välriktad straffspar­k.
Foto: BILDBYRÅN, ROONY JOHANSSON, AFTONBLADE­TS BILDARKIV 1980 var IFK Malmö två minuter från att ta sig upp i allsvenska­n igen. Då sänkte Gais Sten Pålsson ”di gules” drömmar med en välriktad straffspar­k.
 ??  ?? IFK-spelarna på Europaresa­n 1960.
IFK-spelarna på Europaresa­n 1960.
 ?? Texten är ett omarbetat utdrag ur artikeln om IFK Malmö i dokumentse­rien ”Lag som försvann” som publicerad­es på sportblade­t.se 2017. ?? Malmö FF:s Krister Kristensso­n nickar in ett mål i ett derby mot IFK Malmö 1972.
Texten är ett omarbetat utdrag ur artikeln om IFK Malmö i dokumentse­rien ”Lag som försvann” som publicerad­es på sportblade­t.se 2017. Malmö FF:s Krister Kristensso­n nickar in ett mål i ett derby mot IFK Malmö 1972.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden