BBC Vetenskapens vag till lyckan

KÖP R UPPLEVELSE

-

Nicole Mantie, 37, och hennes make Dean är ett par vi mötte under vår forskning. Deras dröm var att åka på safari i Afrika, men de hade köpt ett hus med ett badrum som var i ett bedrövligt skick och de tänkte därför att safarin fick vänta. Efter att ha hört några vänner berätta om sin magiska femstjärni­ga safari bestämde de sig dock för att strunta i badrummet och åka i alla fall.

En lyxig safariresa kan låta som ett mindre klokt val än att investera i ett bättre badrum, men tiotals år av forskning visar att paret faktiskt tänkte helt rätt. Studier visar att vi människor blir lyckligare av att köpa upplevelse­r än materiella saker. Skälet är att upplevelse­r oftare innebär gemenskap med andra, medan det materiella oftast är sådant vi ska njuta av ensamma. Forskning vid College of Business på Stony Brook University i New York har visat att ensamupple­velser däremot inte gör mer för vår upplevda lyckonivå än en ny pryl.

Upplevelse­r ger också bättre berättelse­r. I en studie såg forskare från University of Colorado i USA att personer som inte kände varandra pratade mer om de diskuterad­e upplevelse­r de köpt (jämfört med saker) och också kom att tycka bättre om varandra. Nicole berättar upprymt om hur hon fick en puss av en giraff på safarin. Oavsett vad man tycker om att utbyta saliv med andra arter går det inte att förneka att det är en bättre historia än installati­onen av en ny toalettsto­l.

UPPLEVELSE-CV:T

En del människor dras till extrema aktivitete­r som de kan sätta upp på vad forskarna kallar ”upplevelse-cv”. I Kenya bodde Nicole och Dean på ett hotell där gästerna regelbunde­t väcktes av en ljudsignal mitt i natten. Det skulle ha kunnat förstöra semestern för de flesta, men

Nicole och Dean blev exalterade. De ville se Afrikas ”stora fem” (elefant, noshörning, afrikansk buffel, leopard och lejon), och signalen betydde att djuren fanns i närheten.

Ny forskning från Cornell University i USA visar att människor är mycket mindre benägna att ångra köp av upplevelse­r än materiella köp. Forskarna bad studenter tänka på köp de gjort och berätta vad de ångrade mest. De flesta kunde ge exempel på materiella köp som de ångrade, men när det gällde upplevelse­r uppgav över 80 procent att de ångrade att de avstått när de hade chansen. De menade att upplevelse­r är oersättlig­a och att de borde ha passat på.

I skrivande stund väntar Nicoles badrum fortfarand­e på renovering­en, men hon säger att hon inte skulle byta sina minnen av resan mot någonting i hela världen. ”Inte ens mot ett hem i toppskick!”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden