BBC Vetenskapens vag till lyckan

KÖP TID

-

Förutom att pengar gör det möjligt att åka på semester kan de också förvandla vår vardag. En av oss (Mike) hatar att diska. En forsknings­studie gjord av psykologen Daniel Kahneman visar att hushållsar­bete föga överraskan­de är en av de sysslor vi gillar allra minst, men ny forskning av Kahneman pekar på att hur vi mår beror mer på vad vi gör med vår tid och vilka vi tillbringa­r den med än på de vidare omständigh­eterna i våra liv. Istället för att köpa vräkigare bilar och större hus får vi mer glädje av att lägga pengarna på att köpa oss fria från sådant som minskar vår vardagslyc­ka.

TID ÄR PENGAR

När en av oss (Liz) nyligen hade fött barn var hon ofta uppe på nätterna med en sömnlös bebis. Efter att ha provat varenda sömnstrate­gi på internet tog Liz hjälp av en kvinna som hette Claudia, som hade rykte om sig att kunna lära vilken nyfödd som helst att sova. Claudias hjälp var inte gratis. För det pris som Liz betalade hade hon kunnat köpa den nya högtalaran­läggning hon suktat efter i månader. Men genom att lära bebisen bättre sovvanor gjorde Claudia något som inget högtalarsy­stem skulle ha kunnat: hon förvandlad­e Liz vaknätter till underbar nattsömn.

Mycket av det vi köper påverkar inte vårt dagliga liv i någon större utsträckni­ng, men det är lätt att överskatta de potentiell­a fördelarna med ett lockande nytt köp. Tendensen förstärks genom att vi jämför olika produkter med varandra. Det kan få en ljudanlägg­ning med tio högtalare att framstå som klart överlägsen en som bara har sex stycken och få den att verka väl värd de extra slantarna den kostar. Forskare vid University of Chicago har konstatera­t att människor som försöker föreställa sig effekten av sådana skillnader överskatta­r de lyckoförde­lar som de fyra extra högtalarna kommer att ge.

Därför är det bra att tillämpa ”tisdagstes­tet” inför köp man överväger: tänk på hur köpet kommer att påverka vad du gör nästa tisdag. Forskning visar att det enkla tankeexper­imentet motverkar tendensen att överskatta hur mycket en enskild sak påverkar vår lycka.

Genom att tänka på hur ett köp kommer

”Genom att tänka på hur ett köp kommer att påverka ens vardag förvandlar man beslut om pengar till beslut om tid.”

att påverka ens vardag förvandlar man beslut om pengar till beslut om tid. Det ger en knuff i riktning mot aktivitete­r som gör en lyckligare. I en studie på ett kafé i Philadelph­ia bad forskarna deltagarna att tänka på tid eller pengar. De som fokuserade på pengar jobbade mer medan de var på kaféet, medan de som uppmanats att tänka på tid ägnade mer av tiden där åt att umgås, vilket är en av de aktivitete­r som bidrar mest till lyckan för de flesta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden