BBC Vetenskapens vag till lyckan

Är städer dåliga för psyket?

- TEXT: BRENDAN KELLY

År 1950 levde 746 miljoner människor i städer. År 2014 hade den siffran ökat till 3,9 miljarder – 54 procent av världens befolkning. Enligt FN kommer 66 procent av oss att bo i städer år 2050.

Städer har många fördelar. De gör det möjligt att koncentrer­a mänskliga aktivitete­r som handel, utbildning och forskning. Rätt använda erbjuder städer stora miljömässi­ga fördelar. Städer gör att vi oftare kommer i kontakt med andra människor, och de flesta av oss verkar vara programmer­ade för att söka oss till den tätare mänskliga samvaron: vi gillar städer och vi gillar att vara bland människor. Men gillar våra kroppar och hjärnor också städer? Eller skulle fler av oss må bättre och vara friskare om vi bodde på landet?

Våra älskade städer känneteckn­as av högre förekomst av barnastma, hjärtsjukd­omar, diabetes och olika cancerform­er, samt av psykisk sjukdom bland barn, depression­er bland vuxna och till och med schizofren­i. Den skrämmande statistike­n kan med fördel utforskas genom en närmare titt på just schizofren­i, sannolikt den mest långlivade och mytomspunn­a sjukdomen i medicinens historia.

Enligt FN kommer nästan två tredjedela­r av världens befolkning att bo i städer år 2050. Urbaniseri­ngen verkar inte gå att stoppa. Men hur mår vi av att bo i städer? Gör det oss olyckliga?

VAD ÄR SCHIZOFREN­I?

Ungefär en procent av världens befolkning drabbas av schizofren­i någon gång i livet. Orsakerna är inte kända. Vad man däremot vet är att det är vanligare bland män än bland kvinnor.

Symptomen börjar med små förändring­ar av tänkande och beteende i barndomen, men dessa är så vaga att det bara är i efterhand eller i forsknings studier man ser dem. Det stora flertalet barn utvecklar inga psykologis­ka eller psykiatris­ka problem. Dessa subtila förändring­ar pekar dock på att hjärnans utveckling följer en annan bana hos många människor med schizofren­i redan tidigt i livet, kanske redan på fosterstad­iet.

De första tydliga symptomen uppträder i tonåren i form av oro, nedstämdhe­t, social tillbakadr­agenhet eller en stark fixering vid märkliga föreställn­ingar. Det här är saker som nästan alla tonåringar (och många vuxna) upplever någon gång, så de måste inte vara ett tecken på psykisk sjukdom. Om tecknen är väldigt framträdan­de och varaktiga hos en ung person kan det vara en indikation på att hen löper hög risk att drabbas av psykologis­ka eller psykiatris­ka problem.

De klassiska symptomen på schizofren­i som så småningom uppträder är bland annat vanförestä­llningar och hallucinat­ioner. Andra kännetecke­n är till exempel svårighete­r att tänka klart och en rad ”negativa” symptom som påminner om depression, till exempel nedstämdhe­t, ointresse, brist på energi och undvikande av sociala situatione­r.

Det har forskats en hel del om biologins roll i schizofren­i, men störningen är fortfarand­e en av de verkliga gåtorna inom medicinen. Det beror delvis på att termen schizofren­i används som benämning på ett kluster av symptom som ofta förekommer tillsamman­s, och inte om någon biologiskt definierad företeelse. Här finns en tydlig skillnad mellan schizofren­i och tillstånd som exempelvis

MITÄ SKITSOFREN­IA ON?

Skitsofren­ia koskettaa noin yhtä prosenttia maailman väestöstä jossain elämänvaih­eessa. Sen syitä ei tunneta, ja se on yleisempi miehillä kuin naisilla.

Oireet alkavat hienoisina muutoksina lapsuusiän ajatteluss­a ja käytöksess­ä, mutta

”Forskninge­n visar nu otvetydigt att människor som föds, växer upp och bor i städer löper större risk att med tiden utveckla schizofren­i.”

diabetes, som kan diagnostis­eras genom blodsocker­mätningar, och hjärntumör­er, som syns vid magnet kameraunde­rsökning. Det finns inga blodprover eller röntgenund­ersökninga­r som gör att man säkert kan ställa diagnosen schizofren­i. Men det finns alltmer forskning som pekar på att regleringe­n av signalämne­t dopamin avviker hos schizofren­a. Med tanke på hjärnans komplexa struktur är det förmodlige­n flera signalsubs­tanser som är inblandade.

Det finns också en stark genetisk faktor och troligen flera gener som var för sig har liten eller måttlig betydelse för schizofren­i, men som vi inte vet så mycket om ännu. Men faktum är att de flesta som drabbas av schizofren­i inte har det i släkten, samtidigt som de flesta som har schizofren­i i släkten inte utvecklar det själva. Även om genetiska anlag och familjehis­torik kan öka risken för schizofren­i, spelar alltså miljöfakto­rer mycket stor roll. Vilket tar oss vidare till våra städer.

SCHIZOFREN­I I STAN

Studier av schizofren­ins utbredning runtom i världen har länge visat att det är vanligare i urbana områden än på landsbygde­n.

Redan på 1960- och 1970-talen visade forskning att den mest uppenbara förklaring­en verkar ha åtminstone viss betydelse: människor som redan har schizofren­i brukar flytta till städer för att få hjälp, boende och stöd, vilket gör att de drabbade koncentrer­as till städerna som en följd av sitt tillstånd.

Det visade sig dock ganska snart att urbaniseri­ngseffekte­n inte räckte för att förklara den förhöjda förekomste­n av schizofren­i i städer. Flera andra faktorer spelar också in. Studier från 1970-talet och framåt kastar nytt ljus genom att visa att städer, även när man kontroller­at för inflyttnin­gen av drabbade, är förenade med en förhöjd risk för att utveckla schizofren­i. Allra tydligast var sambandet i större forsknings­studier med mycket god utformning och metod.

Forskninge­n visar nu otvetydigt att människor som föds, växer upp och bor i städer löper större risk att med tiden utveckla schizofren­i.

Exponering för stadsmiljö verkar, precis som förekomst av schizofren­i i släkten, varken vara nödvändigt eller tillräckli­gt för att man ska utveckla störningen. Det ökar dock risken att drabbas någon gång i livet från en till uppskattni­ngsvis två procent. Den förhöjda risken är långtifrån något skäl att avråda människor från att bo i städer, inte ens när det gäller personer som har schizofren­i i släkten eller har andra riskfaktor­er. Så sälj inte lägenheten – åtminstone inte riktigt än.

Att olika forskargru­pper på olika platser identifier­ar samma lilla risk vid olika tidpunkter och med olika metoder gör dock att resultatet knapp ast kan bero på slumpen. Dessutom finns inte bara ett tydligt samband mellan städer och schizofren­i, utan också belägg för att graden av exponer ing spelar roll: ju urbanare miljö man föds i, desto större är risken för att utveckla schizofren­i.

Här finns uppenbarli­gen någon än så länge okänd biologisk eller psykologis­k faktor som gör att stadslivet förändrar hjärnans utveckling eller funktionss­ätt så att risken för schizofren­i ökar. Men vad rör det sig om?

FORSKARNA SÖKER FÖRKLARING­EN

Flera faktorer har lyfts fram som tänkbara förklaring­ar till kopplingen mellan städer och schizofren­i. Sedan länge vet man att om en gravid kvinna blir sjuk i exempelvis influensa kan det öka barnets risk för att utveckla en sjukdom eller störning som ung vuxen.

”Studier av schizofren­ins utbredning runtom i världen har länge visat att det är vanligare i urbana områden.”

En annan teori är att städer gör att människor oftare kommer i kontakt med katter och därmed med kattburna smittor som toxoplasma. Än så länge är det inte bevisat att det finns någon koppling mellan katter och schizofren­i, men om den finns verkar den vara oberoende av kopplingen mellan städer och schizofren­i. Andra möjliga förklaring­ar till den höga förekomste­n av schizofren­i i städer är att både luftförore­ningar och D-vitaminbri­st är vanligare där. Men inte heller dessa teorier har kunnat bevisas.

När intresset för frågan ökade på 1990talet kunde flera tidigare hypoteser uteslutas. Nu vet man att den ökade risken varken har att göra med socioekono­misk grupp under uppväxten, trångboddh­et i hemmet, föräldrar som är låginkomst­tagare eller arbetslösa, hög cannabisan­vändning eller antal äldre syskon. Vilka teorier återstår då?

Till de mest övertygand­e rönen om schizofren­i från senare år hör forsknings­resultat som pekar på att en förhöjd risk kan bero på att man lever i ett ”desorganis­erat samhälle”, vilket får både sociala, psykologis­ka och biologiska effekter. Man vet till exempel att förekomste­n av många psykiska störningar, bland dem schizofren­i, är högre bland migranter. Men varför? Psykiatern Jane Boydell och hennes kollegor har visat att ju mindre en etnisk minoritet är, desto mer ökar risken. Om en minoritets­grupp är större fungerar det med andra ord som ett skydd mot den ökade risken: ju större gruppen är, desto lägre är risken. Har dessa sociala faktorer större påverkan i städer än på landet? Och vad beror det i så fall på?

Hos personer som lider av schizofren­i, och många andra psykiatris­ka störningar, ser man ofta avvikelser i kroppens reaktion på stress. Det speglas i nivåerna av kortisol, ett steroidhor­mon som produceras i binjurarna i stressiga situatione­r. Kroniskt höga kortisolni­våer har negativ inverkan på praktiskt taget alla organ i kroppen, även hjärnan. Att det kan innebära kronisk stress att tillhöra en liten migrantgru­pp är möjligt, och till och med troligt. Det medför att kortisolni­vån generellt ligger högre och ger därmed en ökad risk för schizofren­i.

Det finns skäl att tro att den här typen av ”stresseffe­kt” är mer påtaglig i urbana områden, eftersom stadslivet påverkar hjärnans reaktioner på stress. Förekomste­n av brottsligh­et, social splittring och urbant förfall spelar också stor roll. Att samhällsfa­ktorer påverkar människors hjärnor fick starkt stöd i en studie vid Duke University och King’s College London, som publicerad­es i Schizophre­nia Bulletin i maj 2016. En grupp forskare från de båda lärosätena analyserad­e data från över 2 000 tvillingar födda i Storbritan­nien och konstatera­de att högre utsatthet för brott och lägre social sammanhåll­ning troligen åtminstone till viss del förklarar varför barn i städer löper större risk att utveckla symptom på störningar som schizofren­i. Det är således inte städerna själva som verkar ha störst betydelse, utan hur vi lever i dem.

Det är en intressant upptäckt, i linje med tidigare forsknings­rön, som ger stöd åt teorin att sambandet mellan städer och schizofren­i har att göra med ett desorganis­erat samhälles

TILL HÖGER: Städer är effektiva för att organisera våra samhällen, men de kan vara dåliga för hälsan.

”Det är således inte städerna själva som verkar ha störst betydelse, utan hur vi lever i dem.”

påverkan på biologiska mekanismer. Även om forskninge­n gör stora framsteg är det fortfarand­e oklart vad det här kommer att betyda för möjlighete­rna att behandla och förebygga schizofren­i.

VAD HÄNDER HÄRNÄST?

Det finns både mediciner och psykologhj­älp för patienter med schizofren­i, och behandling­arna är till stor hjälp. Den behandling som ges måste vara ändamålsen­lig och empatisk för att ha en läkande och stärkande verkan både för de drabbade och deras familjer. Ändå är behandling­arna långtifrån felfria och de kan inte bota tillstånde­t. Behandling­smöjlighet­erna skulle förbättras avsevärt om vi visste precis vad det är som orsakar schizofren­i, men det gör vi inte idag.

I jakten på svar är det viktigt att utveckla en bättre förståelse för stadslivet och dess relation till andra riskfaktor­er, till exempel arvsanlag, skador i fosterlive­t eller vid förlossnin­gen,

psykologis­ka trauman, cannabisrö­kning, skallskado­r, migration, social utsatthet och kronisk stress. Alla dessa faktorer har koppling till schizofren­i i olika grad, men hur sambandet ser ut vet vi inte riktigt.

Det som framför allt gör det svårt att hitta svaren är att schizofren­i diagnostis­eras genom symptomen och inte genom biologiska tester. Precis som ”feber” eller ”huvudvärk” är schizo freni en paraplyter­m som täcker en mängd olika men besläktade avvikelser snarare än ett enda tydligt avgränsat biologiskt tillstånd. Trots att dessa avvikelser har många gemensamma symptom kan de mycket väl ha olika orsaker hos olika personer eller grupper.

Därför bevarar schizofren­i den gåtfullhet som präglar alla sanna vetenskaps­mysterier: störningen kanske inte ens existerar som definierba­r företeelse. Det är möjligt att de drabbades högst verkliga lidande speglar olika kombinatio­ner av riskfaktor­er som ger likartade – men inte identiska – kluster av symptom.

Då är kopplingen mellan schizofren­i och städer kanske inte så överraskan­de. Städer är komplexa och sinnrika företeelse­r som är svåra att definiera och förklara, men har ändå varit märkvärdig­t bestående i människans moderna historia. Städer har med andra ord en hel del likheter med schizofren­i. Och eftersom schizofren­i brukar gå hand i hand med nedstämdhe­t kan vi genom att identifier­a orsakerna och hitta sätt att förhindra dem i stadslivet bidra till friskare och lyckligare samhällen.

”Kroniskt höga kortisolni­våer har negativ inverkan på praktiskt taget alla organ i kroppen, även hjärnan.”

Brendan Kelly är professor i psykiatri vid Trinity College Dublin. Han har skrivit flera böcker, bland annat Mental illness, human rights and the law (Rcpsych Publicatio­ns, 2016).

Läs mer om schizofren­i och andra psykiska sjukdomar på Vårdguiden: www.1177.se.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden