Blodigt Begär

AMANDA KNOX

Var Meredith Kerchers död en passionera­d sexlek som gick fel eller handlade det om något annat?

- TEXT: JONATHAN HATFULL

MORDET PÅ MEREDITH KERCHER OCH MEDIERNAS RÄTTEGÅNG MOT KNOX HAR BLIVIT ETT AV ÅRHUNDRADE­TS MEST ÖKÄNDA FALL. HUR BLEV DET SÅ HÄR – OCH HAR VI GLÖMT BORT VEM SOM ÄR DET VERKLIGA OFFRET?

Vi är alla experter. Tänk på alla timmar du har spenderat på kriminalfi­lmer som visar hur man upptäcker flackandet i en mans blick som avslöjar att han är skyldig eller hur bevis kan manipulera­s. Tänk på hur många brottsdoku­mentärer du har sett, eller serier som CSI eller The Wire som får den eftertrakt­ade ”baserad på en sann historia”-stämpeln. Tänk på hur arg du blev när du såg Making A Murderer. Vi som ser på kriminalse­rier och morddokume­ntärer, och läser deckarroma­ner och brottsnyhe­ter, tror att vi är experter på både juridik och psykologi – och det kan vara farligt. Eftersom medierna som ger oss dessa idéer också har sina egna motiv och ger oss en viss berättelse med ett särskilt perspektiv.

Tragedin

Den 1 november 2007 skedde något riktigt hemskt i den italienska staden Perugia. Mordet på Meredith Kercher var förskräckl­igt. Det brutala brottet berövade en ung kvinna långt hemifrån livet. När medierna anlände till staden blev brottet uppmärksam­mat i hela världen. Mediecirku­sen som sedan följde distrahera­r än idag från den tragedi som har pågått i nästan tio år. Det har lett till oändliga diskussion­er, konspirati­oner och anklagelse­r, som inte visar några tecken på att avta.

”Jag minns när historien kom ut, det var i stort sett mediernas rättegång från början. Fallet hade alla de viktiga delarna för att väcka mediernas intresse, säger doktor Elizabeth Yardley – kriminolog­iprofessor på Birmingham City University. ”Man visste att det var en historia som aldrig skulle försvinna. Jag minns att jag tänkte ’Jag hoppas verkligen att polisutred­ningen är vattentät och att de följer protokoll till punkt och pricka’. Men tyvärr blev det inte så”.

Nu utgör själva brottet bara ungefär hälften av historien som diskuteras i det offentliga rummet, om ens det. Det riktiga offret – kvinnan som blev mördad – har inte längre en egen röst och kan inte bringa klarhet i saken.

Meredith Kercher var en trevlig och populär 21-åring från södra London. Hon studerade europeisk politik och italienska vid University of Leeds. I oktober 2007 reste hon till Italien för att studera vid universite­tet i Perugia. Hon hittades död i lägenheten på Via della Pergola, som hon delade med tre andra kvinnor. Hon hade blivit knivhuggen och utsatt för sexuella övergrepp. Detta är obestridli­gt. Hur kunde det då uppstå så mycket mystik kring just detta fallet?

Svaret på frågan finns hos Merediths rumskamrat Amanda Knox, som snabbt blev en del av hela historien. Hennes oskyldiga ansikte har blivit förknippat med fallet och det är just frågor om hennes skuld som är orsaken till alla diskussion­er.

”Vad vi kom fram till och vad vi fortsätter att upptäcka är att alla verkar ha en åsikt om fallet. Det kommer troligen alltid att vara så”, berättar Rod Blackhurst – medregissö­r till Netflixdok­umentären Amanda Knox.

”Många aspekter av detta fall, och sättet det presentera­des på, skrämde publiken. Det är lite Hitchcock-aktigt, eller hur? Amanda kunde ses som en nödställd tjej eller som en ulv i fårakläder. På grund av detta och hur berättelse­n fångade tittarna, har alla i hela världen en åsikt. Vi tyckte det var fascineran­de: varför är våra samhällen och kulturer så fascinerad­e av historier som denna?”

GALNA teorier

Det finns flera olika versioner av händelsen – Knox har en, åklagarna har en, och naturligtv­is har allmänhete­n en egen. Låt oss börja med versionen som presentera­s av Netflixdok­umentärens huvudperso­n. Amanda Knox säger att hon sov hos sin pojkvän Raffaele Sollecito på mordnatten. Nästa morgon åkte hon tillbaka till sin lägenhet för att duscha och hon märkte då några bloddroppa­r på golvet. Hon trodde att det var mensblod som tillhörde Kercher. Knox såg det mer som en hygienfråg­a än ett tecken på brott, så hon tänkte inte mer på det och tog en dusch. I dokumentär­en hävdar hon att det var avföringen i toaletten som väckte hennes misstankar om att något var fel. Hon knackade på sin kamrats dörr, men fick inget svar och ringde då till Sollecito. När han anlände såg han tecken på inbrott och kunde inte öppna Kerchers dörr. De ringde polisen som tog sig in i Kerchers rum och hittade hennes kropp.

Åklagarna trodde att Knox och Sollecito var i huset under

POLISEN KUNDE DÄREMOT PEKA PÅ AMANDA KNOX BETEENDE EFTER MORDET.

mordnatten, tillsamman­s med Rudy Guede, en man från området med kriminell bakgrund – och att de tillsamman­s bar ansvaret för mordet. Många har sett de dramatiska nyhetsrubr­ikerna om en ”sex- och droglek som gick fel”, men detaljerna ändrades under utredninge­ns gång. Åklagaren Giuliano Mignini trodde att Kercher ”skällde” på Knox för hennes promiskuit­et och att den upprörda amerikansk­an reagerade våldsamt genom att uppmana de två männen att göra något hemskt mot Kercher. Det liknar ett mardrömssc­enario, men var fanns de konkreta bevisen för det?

”Brottsplat­sen sköttes så dåligt av polisen att det skapade mycket problem”, berättade Yardley. De fysiska bevisens otillförli­tlighet var avgörande i detta fall. Efter mordet hittades en kniv i Sollecitos lägenhet och på den fanns Kerchers DNA. Det verkade vara avgörandet, det obestridli­ga beviset. Men så var inte fallet.

När domen överklagad­es konstatera­de man att det positiva resultatet berodde på att teknikerna som samlade in beviset hade misskött det. På samma sätt bedömdes ett Bh-band med DNA från Sollecito och fyra andra människor som otillförli­tligt på grund av att det hittades 47 dagar efter mordet, då brottsplat­sen redan var en söndertram­pad röra. Luminol-tester, som visar spår av blod även om fläckarna har blivit borttvätta­de, visade fotavtryck som matchade Knox och Sollecitos. Men man kunde inte bevisa att de orsakades av blod för det fanns inte tillräckli­gt med DNA från Kercher. Dessa oförenligh­eter och misstag var hörnstenar­na i Knox och Sollecitos framgångsr­ika överklagan och deras första frikännand­e den 3 oktober 2011.

Samma sak hände med åklagarsid­ans vittnen – inga vittnesmål höll när vittnen pressades av försvaret. Antonio Curatolos och Hekuran Kokomanis vittnesmål sprack när försvaret ifrågasatt­e dem. Andra, som butiksägar­en Marco Quintavall­e – som hävdade att Amanda stressat köpte städproduk­ter – hade inga tunga bevis för att stödja vittnesmål­et. Inte ens påståenden om att Knox och Sollecito hade organisera­t inbrottet och städat upp brottsplat­sen kunde bevisas.

Åklagaren Giuliano Mignini och polisen kunde däremot peka på Amanda Knox beteende efter mordet. Hon verkade vara helt oberörd av händelsen från samma ögonblick som polisen anlände. Hon fångades på video när hon kysste Sollecito utanför brottsplat­sen (mer om det snart). Kerchers vänner tyckte hennes beteende verkade kallt. Det fanns även rapporter om att hon skuttade när hon ledde in polisen i huset för en rundtur av brottsplat­sen. Kanske eller kanske inte var det Knox beteende

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN: Brottsplat­sen förvandlad­es till en cirkus när media började anlända. Under tiden hanterades bevisen på fel sätt inne i huset.
OVAN: Brottsplat­sen förvandlad­es till en cirkus när media började anlända. Under tiden hanterades bevisen på fel sätt inne i huset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden