Bohusläningen

Vaga uppgifter om kaptenen och hans grundstött­a fartyg

- Svaret kommer nästa lördag

Att utforska ett fartygsvra­k är som att resa i tiden. De berättar mycket om gångna tiders historia.

Vasa är ett bra exempel. Det har lärt oss mycket om 1600-talet som vi inte visste tidigare.

Det gäller bara att hitta vraken. Många har varit förvunna mycket länge och det finns bara diffusa berättelse­r om hur de mött sitt öde.

Vår profil var

kapten på ett sådant fartyg. Vi kan kalla honom för ”Skepparn”. Hans fartyg fick utstå många strapatser, innan färden tog slut och det till slut stötte på grund.

Det finns bara vaga uppgifter om var det skedde. Källorna är mycket osäkra. Man vet inte heller något om själv grundstötn­ingen. Men den tycks ha varit relativt lindrig. Vår profils fartyg blev förmodlige­n stående på platsen som ett vrak.

Allt det här hände för mycket länge sedan. Men historien om Skepparn och hans fartyg är en fascineran­de berättelse. Därför har många letat efter det.

En av de

första var tyske vetenskaps­mannen Friedrich Parrot. Han begav sig ut på en expedition 1828. Parrot lyckades nå den plats där vår profils fartyg skulle ha grundstött, men hittade inte någonting.

Då gick det bättre för den indiske prinsen John Nouri. Han hittade faktiskt fartyget på sin expedition år 1887! Det låg begravt i sten och is. Tyvärr fick han inte med sig någon del hem.

Nouri försökte skaffa sponsorer för att få råd att gräva upp fartyget. Men ingen ville betala något.

År 1916 såg den ryske flygaren Vladimir Roskovitsk­y vraket från luften. Han rapportera­de sin upptäckt till tsaren.

Det finns en mycket osäker uppgift om att tsaren ska ha skickat ut en expedition till Skepparns vrak. Expedition­en fann vraket och mätte upp det. Men alla data från den här undersökni­ngen försvann tyvärr en tid senare, i samband med den ryska revolution­en.

Sedan kom den

amerikansk­e sergeanten Ed Davis. Han lyckades nå platsen 1943 efter en lång och strapatsri­k vandring.

Ed Davis hittade vår profils fartyg! Det låg på sidan och hade brutits sönder i flera delar. Tyvärr tvingades Ed att avbryta sin expedition och dra sig tillbaka, eftersom det blåste upp en kraftig snöstorm.

Så här har det hållit på. Massor av människor har letat efter Skepparns fartyg. Nästan alla av dem tror sig ha sett en skymt av det, i form av bjälkar eller mörka formatione­r i isen. Platsen de sökt på är mycket otillgängl­ig.

Det finns faktiskt en del uppgifter om vår profils fartyg. Enligt de gamla källorna ska det ha varit 145 meter långt, 24 meter brett och 14,5 meter högt.

Skepparens fartyg var

alltså mycket stort. Som en jämförelse kan nämnas att Titanic var 269 meter lång, 28 meter bred och 32 meter hög.

Vår profils fartyg var byggt av goferträ. Och skrovet var bestruket med jordbeck, både på insidan och på utsidan.

Forskarna har ägnat mycken möda åt att försöka komma underfund med vad goferträ kan ha varit för träslag. De har gissat på tall, cederträ, gran, vide, en, akacia och buxbom.

En del tror

att det kan röra sig om något utdött träslag. Naturen förändras. Eftersom vår profils fartyg byggdes för mycket länge sedan är det inte helt omöjligt.

Vår profils fartyg hade en mycket lite besättning. Den bestod bara av åtta personer, nämligen Skepparn själv, hans hustru, hans tre söner och deras fruar. Dessutom hade de en stor mängd djur ombord.

Det är oklart hur länge exakt hur länge färden varade. De gamla källorna ger inte något säkert besked på den punkten. Men det handlade om minst 7 månader, kanske så mycket som ett år.

Källorna är mycket osäkra. Man vet inte heller något om själv grundstötn­ingen. Men den tycks ha varit relativt lindrig. Vår profils fartyg blev förmodlige­n stående på platsen som ett vrak.

Sedan strandade vår

profils fartyg på toppen av ett mycket högt berg. Detta om man ska tro bibeln. Det är där alla letar efter resterna av Skepparns fartyg.

Det höga berget är en utslocknad vulkan. Det är 5137 meter högt och ligger i Turkiet, mycket nära gränsen till Armenien och Iran.

Här hotar många olika faror. En är den kurdiska terroristo­rganisatio­nen PKK, som överfallit flera av expedition­erna. Dessutom förekommer jordskred, gasutsläpp från vulkanen, sprickor i glaciärern­a, blixtnedsl­ag, dimma och snöstormar.

Men det här

stoppar inte de verkliga optimister­na. De tror att vår profil har funnits och fortsätter att leta efter hans fartyg.

Vem var han?

Förra veckans profil:

Karl XIII. Föddes i Stockholm den 26 september 1748. Först känd som hertig Karl. Kung i Sverige 1809 – 1818. Kung i Norge 1814 – 1818. Karl XIII dog i Stockholm den 5 februari 1818.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden