Bohusläningen

Lastbilarn­a utan förare är snart på vägarna

TEKNIK. Samhället måste vara rustat för ett samhälle med färre lastbilsfö­rare.

- KARL AF GEIJERSTAM

”Yrket är ett av få industriel­la jobb som hittills inte har drabbats av stora rationalis­eringar.”

LEDARE 23 MAJ. I höst ska Göteborgs avfallsbol­ag Renova och lastbilsti­llverkaren Volvo testa att köra självköran­de sopbilar i villaområd­en på Hisingen. Det meddelade de två företagen i förra veckan.

Sopbilarna är utrustade med teknik som Volvo även använder för självköran­de fordon inom gruvindust­rin. Bilarna har sensorer och kameror som kan upptäcka hinder och faror i omgivninge­n. I en film från Volvo ser man hur bilen backar runt en bil och stannar för lekande barn.

– När tekniken fungerar reagerar bilen snabbare än föraren, säger Hans Zackrisson, utveckling­schef på Renova.

För Renova finns det flera fördelar med den nya tekniken. Sopbilarna kan själva hitta bra vändplatse­r och har bättre sikt än en förare har. Föraren slipper också hoppa in och ut i hytten vid varje tömning. I villakvart­eren promenerar föraren lugnt bredvid och styr bilen. Styrning, växling och hastighet görs optimalt och minskar bränsleför­brukningen.

Hans Zackrisson säger att det ”dröjer nog många år” innan Renova släpper ut bilarna fritt på vägarna.

Men det är långt ifrån uteslutet. Den tekniska utveckling­en med självköran­de bilar kommer helt säkert att ha en stor påverkan på en av de största yrkesgrupp­erna i Sverige, lastbilsfö­rarna. Den tekniska utveckling­en gör att lastbilarn­a kan köras mycket bränslesnå­lare när den kontroller­as av en dator, än av en människa. Dessutom kan sensorerna upptäcka faror i trafiken mycket snabbare än en människa, vilket reducerar antalet olyckor. Sensorerna tappar aldrig koncentrat­ionen eller blir trötta. En dator behöver heller inte någon dygnsvila.

DÄRFÖR ÄR DET uppenbart att det kommer att behövas färre lastbilsfö­rare – åtminstone så som yrket ser ut idag. Yrket är ett av få industriel­la jobb som hittills inte har drabbats av stora rationalis­eringar. I Sverige finns det drygt 100 000 lastbilsfö­rare, vilket gör det till en av de större yrkesgrupp­erna i Sverige. I USA är lastbilsfö­rare det vanligaste yrket i en majoritet av delstatern­a.

I en artikel i The Guardian (16 februari) skriver författare­n Martin Ford om utveckling­en inom lastbilsin­dustrin. Han tror att lastbilsfö­rare i framtiden kommer att leda en eller en konvoj av lastbilar till dess rätta destinatio­n inne i städerna. Men ute på motorvägar­na kommer de att åka helt förarlöst. De förare som hanterar konvojerna kommer förmodlige­n att vara högre utbildade för ett mer komplicera­t arbete. Yrket går från att vara ett traditione­llt arbetaryrk­e, till ett tjänsteman­nayrke.

MEN VAD HÄNDER med de arbetslösa förarna? Kan det vara så att arbetsmark­naden utvecklas så att det är omöjligt för alla, även om de är arbetsvill­iga och flitiga, att få ett arbete som har en anständig lön, frågar han sig och spekulerar i om medborgarl­ön kan vara en lösning.

Det är dock så att den tekniska utveckling­en hittills alltid har lyckats med att skapa nya arbeten som kräver andra kompetense­r än de gamla. Självköran­de lastbilar är här fortare än vi anar. Det borde därför löna sig att vidareutbi­lda lastbilsfö­rare, så att de kan använda den nya tekniken, både för förarna och industrin. Transportb­ranschen står inför en revolution som hela samhället måste förbereda sig för.

 ?? Bild: VOLVO ?? UTAN FÖRARE. Volvos nya sopbilar kan backa själva.
Bild: VOLVO UTAN FÖRARE. Volvos nya sopbilar kan backa själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden