Bohusläningen

Tidigare Teliachefe­r åtalas för mutbrott

- OLA WESTERBERG TT

Telias förre vd Lars Nyberg och ytterligar­e två Teliachefe­r åtalas för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan. Maxstraffe­t för grovt mutbrott är sex år.

Förutom Nyberg åtalas förre vice vd:n och chefen för affärsområ­det Eurasien, Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef. De misstänks för grovt mutbrott.

– Lars Nyberg har haft goda möjlighete­r att avbryta det här förfarande­t och måste ha insett att det förelegat en mutsituati­on, säger åklagare Gunnar Stetler till TT.

Tidigare vd Anders Igel och styrelseor­dförandena Tom von Weymarn och Anders Narvinger åtalas inte – de visste inte vad som försiggick enligt Stetler.

– Vår uppfattnin­g är att Telias tidigare ledning blev vilseledd. Den fick inte den informatio­n som Tero Kivisaari hade om vem som stod bakom Takilant (Karimovas bolag).

ALLA TRE MISSTÄNKTA förnekar brott. Kivisaaris advokat Leif Gustafson och den tredje Teliachefe­ns advokat Hans Strandberg hävdar dessutom att åtalet borde ogillas. Svensk lag är inte skriven på ett sådant sätt att Karimova kan mutas, säger de.

– Även om det är så att ersättning har tillfallit presidente­ns dotter så är det inte mutbrott enligt svensk lag, säger Gustafson.

Lagen bara gäller den som har en formell befattning, inte en informell makthavare som Gulnara Karimova, anser advokatern­a. De lär därför begära att åtalet överprövas. Åklagaren avvisar resonemang­et. Det krävs inte ett skriftligt anställnin­gsavtal för att vara beslutsfat­tare, anser han.

– Man kan inte tilldela licenser i fem års tid utan att utöva beslutsfat­tande, säger Stetler.

TELIAS INTÅG PÅ den uzbekiska marknaden gjordes då landet skulle växla till 3G. Mot att få den licensen gjordes ett affärsuppl­ägg med brevlådebo­laget Takilant i Gibraltar, som blev Telias partner och tjänade miljarder. Ett nyckelbevi­s enligt åklagarna är dokument från Schweiz som visar att Karimova ytterst äger bolaget.

– Telia har betalat för myndighets­beslut, det vill säga renodlad muta, säger Gunnar Stetler.

Samtidigt väcks talan om förverkand­e av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget, skriver Åklagarmyn­digheten. Enligt uppgift till TT krävs Telia på 1,6 miljarder kronor, alltså en del av den vinst bolaget gjort i Uzbekistan. Telia betalade motsvarand­e 2,6 miljarder kronor i mutor i Uzbekistan 2007– 2010, har USA:S finansinsp­ektion (SEC) slagit fast.

En rättegång väntas inte kunna starta förrän nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden