Bohusläningen

Datorexper­ten kände Guds trådlösa kallelse

JUBILAREN: JOHAN BIRGING FYLLER 60 ÅR

- HÅKAN SANNEBRO

Det var först i vuxen ålder som Johan Birging på allvar förstod att han skulle bli präst. Efter många år som tekniker och datanörd nådde han målet. Det skedde år 2012 och för att travestera Selma Lagerlöf kan man säga att ”Äntligen blev Johan Birging präst!”.

Sju år tidigare hade Johan Birging börjat fundera på vad han ville med sitt liv.

– Jag frågade mig själv om jag gjort det jag ville i livet och hörde att svaret blev nej. Min kristna tro hade jag med mig genom livet, pappa Yngve var kyrkoherde, och jag upplevde plötsligt ett tydligt kall att börja läsa teologi, säger Johan.

– Det var som att en röst sa till mig ”Du ska läsa teologi Johan”.

Så hans jätteresa mot prästkalle­t startade på Göteborgs universite­t. Sex hårda år tog den resan.

– I början jobbade jag halvtid och pluggade på heltid. Mot slutet kunde jag med hjälp av stipendier ägna mig enbart åt studierna.

JOHAN HADE SVÅRT för språk och sökte därför dispens för grekiskan och hebreiskan, men fick avslag.

– I den situatione­n upplevde jag att Gud grep in till min hjälp. Jag gjorde ett läs- och skrivtest och fick diagnosen visuell dyslexi, något jag inte förstått att jag hade, även om jag haft vissa problem med bokstävern­a.

Detta gjorde att Johan fick sin dispens.

– Gud hade sett min utsatthet, hört mina böner och ledde mig vidare.

Prästvigni­ngen skedde för Göteborgs stift i januari 2012. På första tjänsten var Johan pastorsadj­unkt i Herrestad. Han fortsatte i Södra Sotenäs församling och kom i fjol tillbaka till Herrestad som komministe­r.

– Här trivs jag så utomordent­ligt bra, säger Johan.

SOM PRÄST KUNDE han bocka av ett av kraven på sin måste-göra-lista. Där står också lära sig spela gitarr och köra motorcykel.

– Gitarren ska jag ta tag i och motorcykel­n, ja, kanske. Jag var en av de sista att få bilkörkort som även gäller för motorcykel. Jag resonerar med min hustru Margareta om detta. Det sker ju så mycket olyckor med motorcykla­r.

Han föddes i Borås och växte upp i Sjuhäradsb­ygden. Tog studenten på fyraårig teknisk linje i Uddevalla, dit han kom som 19-åring.

– Jag var tekniskt lagd och gillade ljud och teknik.

Efter sommarjobb som ljudteknik­er på Radio Trestad gick han vidare till STV i Göteborg som studiotekn­iker.

– Där fick jag i ett par års tid jobba med program som Västnytt, Fleksnes, Albert och Herbert och många andra program. Det var en mycket spännande och rolig tid.

EFTER NÅGRA ÅRS ekonomiska studier kom Johan in i databransc­hen som lärare i studiecirk­lar och dataansvar­ig för kommunens datortek.

– I början hade vi 44 datorer i ett nätverk, men bara två modem, säger Johan, som de sista åren i den karriären ledde datakurser för personal i de kommunala förvaltnin­garna.

Han bor i villa i Herrestad, gillar att koppla av i familjens sköte och går på gymmet två till tre gånger i veckan.

– Jag har tio minuters promenad till jobbet och ännu närmare till gymmet. Det kan inte bli mycket bättre, säger Johan Birging.

 ?? Bild: HÅKAN SANNEBRO ?? PÅ JOBBET. Sedan halvtannat år är Johan Birging komministe­r i Herrestads församling. ”Här trivs jag så utomordent­lig bra", säger han.
Bild: HÅKAN SANNEBRO PÅ JOBBET. Sedan halvtannat år är Johan Birging komministe­r i Herrestads församling. ”Här trivs jag så utomordent­lig bra", säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden