Bohusläningen

Kvällsgäst­er ett lyft för krögarna

UDDEVALLA: SOMMARENS VÄRME HAR PÅVERKAT RESTAURANG­BESÖKARNA

- ISABELLA PERSSON 0522-99200 isaper@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Med ombyggnati­oner och stekande hetta har krogarna i centrum haft en annorlunda sommar. Värmen har gjort att fler gäster söker sig till restaurang­erna under kvällstid.

Det är ingen som gått miste om den stekande hettan som sommaren svepte med sig. För krögarna har värmen bidragit till fler kvällspigg­a restaurang­besökare i Uddevalla.

Anders Hansson är krögare i Uddevalla. Han, liksom många andra, har haft en varm och härlig sommar. Men samtidigt har den ställt krav på restaurang­ägarna.

– Vi och gästerna är inte vana vid den här värmen, säger han.

Själv är han ägare av Kerstin på torget och värmen har påverkat verksamhet­en på många olika sätt. Det handlar om att förbereda sig och se till att allting rullar och att gästerna känner sig nöjda.

– I år har vi fått ha värmeskydd och alla apparater som kyler har varit väldigt ansträngda.

Värmen har också lett till att gästerna ändrat sina restaurang­rutiner.

– Vi har haft det väldigt lugnt på dagarna och sedan har det kommit mer besökare på kvällen.

LIKNANDE SOMMAR HAR det varit för Martina Andersson på Varvet by Butlers.

– Det är mycket folk som kommit senare på kvällen för värmen har gjort att de har kunnat stanna ute längre, säger restaurang­chefen.

Även fast många har njutit av det varma vädret så har det inte varit helt gynnsamt för restaurang­erna.

– Det har varit för varmt för att sitta still. Besökarna vill ha nära till bad och tar kanske med sig egen lunch i stället för att sätta sig på en uteserveri­ng, säger Andersson.

Även på Harrys i Uddevalla har det märkts att kvällarna varit den tid där gästerna söker sig till restaurang­erna.

– Det har rört sig mycket folk ute i Uddevalla på kvällarna när det varit en varm och härlig temperatur, säger Michael Simonsson som är en av ägarna på Harrys krog.

HARRYS HAR HAFT en bra sommar och det tror Michael Simonsson bland annat beror på de många evenemang som arrangeras i staden. En annan faktor tror han handlar om den kvalité som restaurang­erna i Uddevalla håller.

– Vi har fått fler krogar i Uddevalla. Men krogarna håller upp en

kvalité i hela staden och det tror jag bidrar till alla, säger Michael Simonsson.

SOMMAREN PÅ MORTENS krog har också levt upp till förväntnin­garna. Att det varma vädret hängt i så länge tror han har gjort att gästerna till slut ändå letar sig till restaurang­erna.

– Hade de varit varmt i en vecka så kanske det hade varit tydligare att de åker iväg och solar och badar i stället. Men nu har det varit varmt i tre månader och då hittar folk på saker i alla fall, säger restaurang­chef Stefan Gregner.

Men som nöjeskrog märks det också att nöjeslivet flyttar ut till semesteror­terna.

– Uddevalla är inte en sommarstad på det sättet. Nöjeslivet flyttar mer ut till Smögen, Lysekil och kuststäder­na och för oss som är en nöjeskrog så påverkar det så klart, säger han och fortsätter:

– Vi ligger där vi ligger och det är som det alltid har varit. Det är inget unikt med årets sommar. Så har det sett ut om du kollar 40 år tillbaka också, säger han.

NÅGOT SOM PÅVERKAT alla krogarna är ombyggnati­onen av Kungstorge­t och Kungsgatan. Att byggnation­en genomförde­s mitt under sommarsäso­ngen har varit omdiskuter­at.

– Jag förstår att det är svårt för kommunen att få ihop en sådan satsning. Visst kan de bli så att handlare drabbas och har lidit under tiden, säger han.

Bland annat fick Kerstin på torget sin uteserveri­ng försenad en och en halv månad.

– Vi har fått göra en provisoris­k uteserveri­ng i år. Det ser vi fram emot till nästa år då vi kan planera och skapa den miljön vi vill ha, säger Anders Hansson.

”Besökarna vill ha nära till bad och i stället tar de kanske med sig egen lunch i stället för att sätta sig på en uteserveri­ng”

MARTINA ANDERSSON restaurang­chef Varvet by Butler’s

ÄVEN FAST TURISTER har mötts av ett Uddevalla i ombyggnati­on tror han att de skapar ett intresse för de turister som besöker.

– De kommer kanske hit och tänker ”det ska bli kul att se hur det här kommer att bli nästa år”.

Trots att ombyggnati­onen påverkat krögarnas sommar är de positiva till det arbete som görs.

– När det blir färdigt så tror jag det kommer bli supertjusi­gt och det kommer gynna oss i slutändan, säger Martina Andersson.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ??
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT
 ??  ?? POSITIV. Anders Hansson är ägare av Kerstin på torget. Han är nöjd över sommaren trots ombyggnati­onerna i centrum. ”Torget har varit den centrala punkten men jag tror det är positivt att det händer saker runt omkring också”.
POSITIV. Anders Hansson är ägare av Kerstin på torget. Han är nöjd över sommaren trots ombyggnati­onerna i centrum. ”Torget har varit den centrala punkten men jag tror det är positivt att det händer saker runt omkring också”.
 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ??
Bild: EDVIN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden