Bohusläningen

USA:S högerextre­ma lämnar gatan för nätet

- HENRIK SAMUELSSON/TT ANTON KASURINEN/TT

Den högerextre­ma marschen i Washington i samband med årsdagen av förra årets våldsamma händelser i Charlottes­ville blev ett fiasko för vit makt-anhängarna. Den dåliga uppslutnin­gen är tecken på att de högerextre­ma dragit sig tillbaka till nätet, tror svenske Patrik Hermansson som infiltrera­t rörelsen.

Manifestat­ionen kallades ”Unite the Right 2”, alltså en uppföljnin­g på förra årets vit makt-marsch under parollen ”Ena högern” i staden Charlottes­ville, som slutade med dödligt våld.

Denna gång fick extremiste­rna inte tillstånd att manifester­a i Charlottes­ville. I stället hade man planerat en marsch på en och en halv timme i huvudstade­ns centrala delar på söndagen.

Till slut dök dock bara 20–25 deltagare upp, och redan vid tunnelbane­stationen Foggy Bottom blev de utbuade av stora skaror motdemonst­ranter som bedöms ha varit uppemot hundra gånger fler.

ÄVEN POLISEN OCH medier var på plats i mängd. Samtidigt som regnet tilltog höll högermänne­n en kort marsch, men vid Lafayette Park körde polisen fram bussar, som sedan förde bort extremnati­onalistern­a.

På uppdrag av den brittiska organisati­onen Hope not hate lyckades svenske Patrik Hermansson infiltrera flera rasistiska grupper i England och USA. Och under täckmantel var han med förra året i Charlottes­ville. Han arbetar nu som researcher för Hope not hate.

– Efter förra årets Unite the right var det många viktiga och inflytelse­rika aktivister som sade att de måste tänka om. Charlottes­ville var dåligt för dem utifrån ett Prperspekt­iv.

MAN HAR I STÄLLET uttryckt flera gånger att det är bättre att ta ett steg tillbaka till nätet och sociala medier, som de vet att de är bra på och det var där som de började, säger Patrik Hermansson till TT.

Strategin verkar ha fungerat. Enligt Patrik Hermansson syns en ökande aktivitet och fler besökare på de större högerextre­ma hemsidorna.

– Snarare än att detta tyder på att rörelsen försvagats så tyder det på att de bytt strategi till att fokusera mer på nätet än på demonstrat­ioner.

Efter våldsdådet i Charlottes­ville för ett år sedan har också motståndet från antirasist­iska aktivister och organisati­oner ökat.

–Folk är argare, det finns ett större motstånd, och det gör det helt enkelt svårare för dem att organisera sig på marken, säger Patrik Hermansson.

 ?? Bild: CRAIG HUDSON/TT ?? FIASKO. En av få högerextre­mister på plats innan deras evenemang regnade bort och avslutades i förtid.
Bild: CRAIG HUDSON/TT FIASKO. En av få högerextre­mister på plats innan deras evenemang regnade bort och avslutades i förtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden