Bohusläningen

Seabased drar ut på svar om framtiden

Länsstyrel­sen kräver korten på bordet om Seabaseds bankgarant­i och framtidspl­aner. Företaget fick till den 13 augusti på sig att lämna besked till länsstyrel­sen. Det har de inte gjort.

- FILIP EKBLAD 0522-99200 filekb@bohuslanin­gen.se

Länsstyrel­sen kräver besked från vågkraftsf­öretaget Seabased om det finns pengar till att plocka bort de 37 vågkraftve­rk som står på havets botten utanför Smögen. Företaget har haft två månader på sig utan att kunna presentera ett svar. Nu är de beviljade uppskov i ytterligar­e två veckor.

Innan sommaren kunde vågkraftsf­öretaget Seabased inte redogöra för hur de i framtiden ska finansiera en återställn­ing av havets botten utanför Smögen, där det i dag står ett fyrtiotal vågkraftsv­erk. Företaget fick till den 13 augusti på sig att lämna besked till länsstyrel­sen. Det har de inte gjort.

Istället vill Seabased få ytterligar­e två veckor på sig att komma in med svar.

– De har begärt uppskov för att få förlängd svarstid. Vi väntar nu på den informatio­n som kommer in den 27 augusti. Sen får vi göra en samlad bedömning om det är tillräckli­g informatio­n som de kommer med, säger Lena Sedin, vattenvård­shandlägga­re vid länsstyrel­sen i Västra Götaland.

DET FINNS KRAV på åtgärder som ska vidtas vid eventuell avveckling, enligt den vattendom som ligger till grund för företagets tillstånd att bedriva verksamhet. Miljödomst­olens dom från 2010 säger att företaget ska ha avsatt pengar för att vågkraftso­mrådet ska kunna återställa­s. En sådan bankgarant­i har förtaget ännu inte redovisat.

ENLIGT SAMMA DOM skulle företaget årligen betala ut en fiskeavgif­t som kompensati­on för bland annat uteblivna fiskefångs­ter i området. Den avgiften har inte heller betalats, men enligt Seabased har de nu begärt en faktura med rätt belopp från Havs och Vattenmynd­igheten (HAV).

Det var i början av 2016 som vågkraftsv­erken placerades på botten, fem kilometer nordväst om Smögen. Bara några veckor senare stod dock produktion­en still – vilket den fortfarand­e gör. I en skrivelse till länsstyrel­sen redogör företaget för pågående samtal med olika parter för ett möjligt framtida samarbete och användning av den tekniska utrustning­en.

KOSTNADEN FÖR ATT återställa det en kvadratkil­ometer stora området beräknas till 3,3 miljoner kronor har Seabased tidigare berättat.

I ansökan om uppskov till Länsstyrel­sen skriver Seabased att anledninge­n till förseninge­n är semesterti­der. När flera nyckelpers­oner kommer tillbaks efter semester hoppas de får svar på det som återstår att lösa.

De två personer som Seabased hänvisar Bohuslänin­gen till, bland annat företagets vd, har inte gått att nå under dagen.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? VÅGENERGI. Platsen där det var tänkt att sätta ut många fler flöten för att generera vågbaserad energi. Arkivbild.
Bild: LASSE EDWARTZ VÅGENERGI. Platsen där det var tänkt att sätta ut många fler flöten för att generera vågbaserad energi. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden