Mitt i Botkyrka

”Låt Lagret vara kvar och öppna upp MER!”

- Per Jansson

Botkyrka är en starkt segregerad kommun. Så har det varit länge – i princip ända sedan kommunen expanderad­e i början av 1970-talet.

Befolkning­en i norra Botkyrka – Alby, Fittja och Hallunda-Norsborg – har i genomsnitt lägre utbildning­snivå, högre arbetslösh­et, sämre ekonomi, sämre hälsa och kortare livslängd än vad som gäller för hela kommunen. Allt detta går att utläsa ur den officiella statistike­n.

Flertalet av de södra kommundela­rna, som Tumba, Tullinge och Grödinge, är mer välmående i dessa avseenden.

Man kan tycka att denna verklighet skulle vara ett starkt skäl för politiken att anstränga sig för att bryta segregatio­nen. Men av sådana insatser har man inte sett mycket, och inte särskilt kraftfulla sådana.

Det är lättare att hitta tecken på att det går åt fel håll.

Nu har politikern­a tagit ett beslut som ur olika perspektiv är mycket svårt att förstå. Från årsskiftet flyttas kommunfull­mäktiges sammanträd­en från Hallunda till Tumba. Därmed kommer alla viktiga sammanträd­en att hållas i Tumba.

De argument som har framförts för flytten är med förlov sagt mycket tveksamma tycker jag. Beslutsfat­tarna i Botkyrka har under lång tid varit överens om att de demokratis­ka beslutsfor­umen ska vara nära dem det berör. Jag påstår också att det har varit uppskattat av medborgarn­a i Botkyrka.

För den vanlige medborgare­n i Hallunda-Norsborg är det säkert inte så viktigt var fullmäktig­es möten äger rum. Men flytten i sig sänder oerhört trista signaler.

Symbolvärd­et av dessa kan även den som inte är politiskt intressera­d förstå. Om makthavarn­a vänder folket i Hallunda ryggen, varför ska de bry sig om vad som händer i Tumba? Och vad blir effekterna för valdeltaga­ndet i nästa val?

Nu har ni möjlighet att göra något insiktsful­lt när det ska byggas ett nytt kommunalhu­s. Bygg huset i norra Botkyrka. Det skulle vara en viktig symbolhand­ling och visa på ett sammanhåll­et Botkyrka och att alla människor är viktiga.

 ?? FOTO: FOLKETS HUS HALLUNDA ?? UTFLYTTAT. Sedan årsskiftet träffas kommunfull­mäktige på Xenter i Tumba i stället för Folkets hus i Hallunda.
FOTO: FOLKETS HUS HALLUNDA UTFLYTTAT. Sedan årsskiftet träffas kommunfull­mäktige på Xenter i Tumba i stället för Folkets hus i Hallunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden