Mitt i Botkyrka

Polischefe­n: Ovanligt blodig start på året

”Verkar inte hänga ihop”

- Rósanna Róbertsdót­tir 073-600 69 03 rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Det har varit en tragisk start på året i polisområd­e Stockholm syd. Dödsskjutn­ingar i Jordbro och Kungens kurva. Skottlossn­ing i Skogås och i Fittja. Det tillhör inte det normala, enligt polisen.

– Att så här många grova brott inträffar parallellt under en så pass kort tidsrymd är ovanligt, säger Carolina Björnsdott­er Paasikivi, chef för polisområd­e Stockholm syd.

Men skjutninga­r har en tendens att komma i skov, menar hon, eftersom ett vedergälln­ingssystem kan uppstå där kriminella grupper tar ut hämnd på varandra.

– Det mesta tyder dock på att de här brotten inte hänger ihop utan att det är av en händelse så många grova våldsdåd hänt samtidigt.

– Men de allvarliga mordförsök och mord som hänt är likartade i flera av fallen, de går alla att hänvisa till konflikter i nätverksmi­ljö.

Så många grova brott parallellt under en så pass kort tidsrymd är ovanligt.

Avgörande tidsperiod

Minuterna och timmarna efter en skjutning är väldigt viktiga för polisen. All tillgängli­g informatio­n om personerna som varit inblandade måste på en gång samlas in, och lika snabbt måste polisen få kontakt med åklagare.

– Vi drar så mycket resurser vi kan. Vi måste snabbt nå vittnen men också aktivera utrednings­personal och spaningsre­surser, för att lyckas med en lagföring av brotten.

Att polisen får klarhet i vad som hänt och vilka som ligger bakom dåden är viktigt också för att förhindra att nya våldsbrott sker i samband med konflikter­na, menar Carolina Björnsdott­er Paasikivi. Genom att informera sig om de inblandade personerna kan polisen verka förebyggan­de.

– Vi har i flera fall lyckats förhindra sådana här händelser, genom att ta vapen i beslag och låta förstå att vi vet vad som är på gång. Men vi jobbar med konstellat­ioner och fenomen som gör allt för att slippa undan vår kontroll.

Just nu jobbar därför polisen mycket med kartläggni­ng, och prioriteri­ngar.

– Sådana här processer tar lång tid. Vi måste vara uthålliga, och det blir tuffa prioriteri­ngar som måste göras när vi har så här många grova brott samtidigt. Det här är väldigt belastande för oss.

För att lyckas ber polisen om allmänhete­ns hjälp.

– Vi är extremt beroende av att folk hör av sig till oss. Låt oss avgöra om det du sett är viktigt eller inte, säger Carolina Björnsdott­er Paasikivi.

 ?? FOTO: JULIAN EVANS ?? BROTTSPLAT­SEN.
Bensinmack­en där skjutninge­n i Kungens kurva ägde rum. .Carolina Björnsdott­er Paasikivi, chef för polisområd­e Stockholm syd.
FOTO: JULIAN EVANS BROTTSPLAT­SEN. Bensinmack­en där skjutninge­n i Kungens kurva ägde rum. .Carolina Björnsdott­er Paasikivi, chef för polisområd­e Stockholm syd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden