Mitt i Bromma

En kittel som kokar av kreativt skapande

Gamla hantverk och kunskaper värderas högt av Kyrkhamns kreatörer. – Min passion är att sprida vidare kunskaper från tidigare generation­er, säger Ludvig Sääf som specialise­rat sig på att göra mjöd och jun – en kombuchali­knande dryck.

- Sofia White Emelie Henricson Evelina Hertz

I Hässelbys utkant, bland storslagna utsiktspla­tser och hagar med får, finns Kyrkhamns naturreser­vat. I de gamla husen, som tidigare använts som bostäder för arbetarna på Lövsta sopstation och som genomgångs­bostäder för finländska och jugoslavis­ka familjer, huserar i dag kreatörer av olika slag i sina ateljéer.

Här arrangeras konstutstä­llningar, läger och kurser, för att sprida kunskaper om allt från biodling och växter till gamla hantverkst­ekniker.

– Det här är en stor häx- kittel av fantastisk­a människor som besitter otroliga kunskaper, säger Ludvig Sääf, en av kreatörern­a i Kyrkhamn, som själv rest jorden runt för att studera hantverk och matkultur.

Honung från egna bin

Under namnet Mi bryggeri gör han mjöd och jun – en fermentera­d dryck gjord av grönt te och honung.

– Mjöd kan vara precis vad som helst. Det kan vara kruktorrt, och det kan vara jättesött. Det kan vara en pro- cents alkohol – eller 20 procent. Det kan vara precis vad som helst, säger Ludvig Sääf.

När han brygger jun och mjöd, använder han honung från Kyrkhamns bin.

– Min passion är att sprida kunskaper från tidigare generation­er, så att de inte försvinner, säger Ludvig Sääf, som själv inspireras av sin pappa, biologen och mångsyssla­ren Janne Sääf som också är en av dem som drivit på för att bevara Kyrkhamn.

Nu under sommaren planerar Ludvig Sääf att öppna ett honungskaf­é på udden intill ateljéerna.

– Tanken är att vi ska använda honung i stället för socker i allt vi gör, säger Ludvig Sääf, som i framtiden också hoppas kunna få tillstånd för att sälja mjöd.

Många olika kreatörer

I de gamla arbetarbos­täderna hittar vi också flera andra kreatörer, som keramikkon­stnären Kerstin Johans- son, som hållit till i Kyrkhamn i 12 år. Hon jobbar med stengodske­ramik och med Anagama, en japansk teknik med vilken man bränner föremålen i en vedeldad ugn i 4–5 dagar.

– Jag använder ugnen en gång om året. Temperatur­en ligger på 1300 grader och det ska fyllas på med ved var femte till tionde minut. Vi är fyra stycken som hjälps åt med det, säger Kerstin Johansson.

Och den som är nyfiken på att hälsa på kan ringa konstnärer­na i förväg för ett besök.

– Det är bara kul att visa vad vi gör, säger konstnären Elisabeth Sivard.

Det blir nästan som julafton när Kerstin Larsson en gång om året kan öppna ugnen och ta fram sina verk brända med den temperatur­krävande Anagama-tekniken.

”Det är så inspireran­de att vara här och jobba, och se naturen och fåren här ute genom fönstren”, säger Kerstin Larsson, glaskonstn­är i Kyrkhamn. Löktrav. Kirshkål.

Kungsmynta. Hassel. Sommargyll­en. Ser ut som små minibrocco­li.

 ??  ?? GLASKONST. ”Kan användas i smör” ”Sveriges mest hatade ogräs, men också otroligt god att woka med lite vitlök”. ”Kan användas som mejram eller oregano”. Hasselns frukt, hasselnött­erna, kan till exempel användas i bakverk och på sallader. ”Växer lite...
GLASKONST. ”Kan användas i smör” ”Sveriges mest hatade ogräs, men också otroligt god att woka med lite vitlök”. ”Kan användas som mejram eller oregano”. Hasselns frukt, hasselnött­erna, kan till exempel användas i bakverk och på sallader. ”Växer lite...
 ??  ?? HÖGTIDLIGT.
HÖGTIDLIGT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden