Mitt i Danderyd

Nyhetsvåre­n

– vi följer upp!

-

YOLO STÄNGDE...MEN ÖPPNADE

VAD? Den 18 februari stängde Yolo sin restaurang i Djursholm för vad vi trodde var sista gången.

SEN DÅ? I slutet av juni hade restaurang­en återigen öppnat men nu med ett helt nytt koncept. Den tidigare stämpeln ”finrestaur­ang” har bytts ut mot drop in-besök och fullt fokus på hälsa.

ETT HALVÅR EFTER SILAN FLYTTAT IN

VAD? Silan Badiknali var en av de första att flytta in i Sveriges första bostadsrät­ter enbart byggda för studenter på Vendevägen i Djursholm.

SEN DÅ? Fem månader har gått nu sedan Silan, som är från Sandviken, flyttade in och så här säger hon om den första tiden: – Jag trivs jättebra här i Danderyd och kände mig som hemma omedelbart. Det är en skön känsla efter att ha letat efter ett hem ett tag. Jag älskar speciellt den superkorta färden till Universite­tet och den korta sträckan till fina Ösbysjön.

BLEV DISSADE AV KOMMUNEN

I mars klubbade Danderyds kommun igenom 48 modulbostä­der nära Danderyds gymnasium och BISS, British internatio­nal school of Stockholm. Dock var föräldrar till barn på BISS besvikna över att kommunen inte hade en dialog med dem.

SEN DÅ? Senare under våren kom föräldrarn­a att anordna ett öppet seminarium med fokus på integratio­n, ett möte som hölls i aulan på Danderyds gymnasium. Kommunen var inbjudna men valde att nobba mötet.

FAMILJ OCH TILLFÄLLIG­T HÄVD UTVISNING

VAD? Abdi kom till Sverige i augusti 2015 och gick i våras på Mörbyskola­n. Då var det beslutat att han på sin 18-års dag skulle utvisas till sitt födelselan­d Etiopien.

SEN DÅ? Nu har Abdi fyllt 18 men Migrations­verket har stoppat utvisninge­n, i alla fall för tillfället. – Statusen just nu är att man har upphävt utvisninge­n för nu, sen har vi inte fått besked om migrations­verket godtagit våra verkställi­ghetshinde­r. Men han har nu en familj som han bor hos i Enebyberg, eftersom han inte fick bo kvar i HVB-hemmet efter han fyllt 18, så det är jättebra, säger Madjid Ghatan, god man för Abdi.

POLITIKERN SOM BJÖD PÅ BÄSTA PRESSBILDE­N

VAD? Det var i april som vi frågade alla lokala partier i Danderyd om hur de förhöll sig till ett kommunalt bostadsbol­ag. I samband med det fick varje representa­nt skicka en bild på sig själv. Av Kristdemok­raternas Peter Forssman fick vi en bild när han står i det som kallas ”Stor hovuniform” som bärs vid statsbesök. Bilden skapade stor uppmärksam­het på sociala medier.

SEN DÅ? – Jag tror inte jag fick någon negativ reaktion, en del tyckte det var ganska dråpligt. Sen vet många att jag arbetat inom hovet. Men jag hade inget emot att den bilden användes, det var bara roligt, säger han.

PRIVATA BIDRAG TILL SKATEPARK

VAD? I vårt sista nummer för 2016 träffade vi skate-entusiaste­n Peter Strömberg med sönerna Sixten och Ruben. Och de välkomnade en skatepark till området omkring Mörbybadet.

SEN DÅ? Under våren så har den framtida skateparke­n fått rejält med hjälp då två privatpers­oner i Danderyd har skänkt 100 000 kronor var för att bygga en skatepark. Och nu håller kommunen på att slutföra upphandlin­g med företag som ska bygga parken.

INGEN LÖSNING PÅ MATSVINN ÄNNU

VAD? I våras träffade vi Ann Karinsdott­er, butikschef på Hemköp i Mörby centrum. Hon var på jakt efter en organisati­on att erbjuda mat till som butiken inte längre kunde sälja.

SEN DÅ? – Det har varit väldigt många turer så det är svårt att sammanfatt­a. Jag fick väldigt mycket svar efter att vi träffades men det har inte riktigt blivit som jag tänkt. Jag hoppas att det blir något till hösten, säger hon.

STINA SKULLE UT I VÄRLDEN – HUR GÅR DET?

VAD? 20-åriga Danderydsb­on Stina Attervall hade mått dåligt under stora delar av sin uppväxt innan hon, när hon var 19, fick reda på att hon är bipolär. När vi pratade med henne var planen att resa ut i världen och uppmärksam­ma sjukdomen.

SEN DÅ? – Nu upptäcker jag Australien­s västkust innan jag stannar i Sydney en kortare period. Efter det har jag många planer som jag tar därefter. Jag har pratat väldigt mycket om ämnet under min resa och träffat väldigt många människoöd­en, så det har varit otroligt intressant, säger hon.

TURERNA KRING ÖDEHUSET

VAD? Den 18 januari skrev Danderyds Nyheter om att ödehuset i Djursholm, Liberias residensbo­stad, köpts på ren spekulatio­n. Detta uppgav den nya ägaren vid en intervju. Senare uppdagades att affären var en bedrägerih­ärva med

FICK TRAKTOR ÖVER SIG – UTREDNING PÅGÅR

VAD? Den andra maj omkom en man efter att ha fått en traktor över sig. Mannen ska ha arbetat som fastighets­skötare vid Institutet Mittag-Leffler i Djursholm.

SEN DÅ? När Danderyds Nyheter pratar med polisen som sysslar med arbetsmilj­öbrott säger de följande: – Det är en utredning som fortfarand­e pågår, en del folk har hörts och vi är ännu inte klara, säger polisen Margareta Jonsson. flera ökända kriminella som förfalskat ägarhandli­ngar.

SEN DÅ? Ett par som köpte huset för 9,2 miljoner av bedragarna blev stämda av liberiska staten. Parterna förlikades i Attunda tingsrätt och ägarskapet gick åter till Republiken Liberia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NYTT. Yasmin Thonestad, Paula Carlzon och ägaren Sarah Korduner är de som har uppfört hälsotrend­en på menyn i Djursholm.
NYTT. Yasmin Thonestad, Paula Carlzon och ägaren Sarah Korduner är de som har uppfört hälsotrend­en på menyn i Djursholm.
 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ??
FOTO: KEVIN WEDIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden