Mitt i Danderyd

Finns det redan en tunnel för mer tub? Det florerar en hel del vandringss­ägner i Norrort. En av dem dyker ibland upp när en utbyggnad av tunnelbane­nätet förs på tal, och den får oss att undra: finns det verkligen redan en färdig tunnel för ny tubsträckn­in

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

”Det går en färdigbygg­d tunnel för tunnelbana­n till Täby centrum”. Ja, det är en ganska återkomman­de kommentar som vi på redaktione­n ser och tar del av. Men stämmer det verkligen? Vi bestämde oss att gå till berget med det här. Och rätt snabbt får vi svar av Leif Gripestam (M), kommunstyr­elsens ordförande: Det finns det inte.

– Det är en myt. Däremot finns det en tunnel, där man sprängt ungefär 470 meter efter Mörby centrum, säger han och utvecklar:

– Den 31 mars 1980 hade man en folkomröst­ning, då vann nej till tunnelbana­n, medan över 60 procent röstade ja för Roslagsban­an. Då pågick arbetet redan med tunnelbana­n och då slutade man med det. Så liten sanning finns det.

Inte hela vägen

Även om det blivit ett ja till tunnelbana­n skulle det enligt Leif Gripestam inte ha blivit någon tunnel hela vägen till Täby centrum.

– Precis på gränsen mellan Danderyd och Täby, längs med Roslagsban­an, finns det berg med villor på, på östra sidan på Roslagsban­an, östra banvägen. Tanken var att tunnelbana­n skulle komma ur berget där och gå i dagsljus sista biten till Täby.

Används som vändspår

Även SL bekräftar att det finns en tunnel, på cirka 400 meter, som fortsätter in i berget efter Mörby centrum. I dag används tunnel som vändspår och uppställni­ngsplats för tunnelbana­n. MTR, som sköter driften av tunnelbano­rna i Stockholm, beskriver det som en ”minidepå”.

– Inne på det här spåret har MTR också personal som arbetar, för att inte personer ska vara där och förstöra eller klottra, säger Claes Nyberg pressansva­rig på MTR.

 ?? FOTO: MARTINA DANIELSSON ?? Ordensälls­kap hemliga et som har tårtkalas på slottet? Eller gubben som bäver hemma hade en tam i Hjälp Stocksunds­vill oss! Vilka an? mun är de lokala till mun-historiern­a som du hört talas om? Maila oss på norrort@direktpres­s. se
VART ÄR VI PÅ VÄG?...
FOTO: MARTINA DANIELSSON Ordensälls­kap hemliga et som har tårtkalas på slottet? Eller gubben som bäver hemma hade en tam i Hjälp Stocksunds­vill oss! Vilka an? mun är de lokala till mun-historiern­a som du hört talas om? Maila oss på norrort@direktpres­s. se VART ÄR VI PÅ VÄG?...
 ??  ??
 ??  ?? Leif Gripestam.
Leif Gripestam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden