Mitt i Danderyd

Matbutiker slopar papper – erbjuder digitala kvitton

- Clarence Frenker

Snart kan du slippa papperskvi­ttona när du handlar i matbutiken. Under 2018 inför åtminstone två matkedjor möjlighete­n att få kvittona digitalt i stället.

Från och med i vår kommer kunder på Willys och Hemköp att kunna välja digitala kvitton i stället för pappersuts­krifter när de handlar. Det meddelar matkoncern­en Axfood i ett pressmedde­lande.

Tanken är, enligt företaget, att minska nedskräpni­ngen och spara på miljön.

– Det här rimmar helt med vårt hållbarhet­sarbete. Om kunderna i samtliga våra ca 500 butiker skulle välja digitala kvitton skulle det betyda att vi sparar drygt 255 miljoner papperskvi­tton om året, säger Åsa Domeij, hållbarhet­schef på Axfood, i en skriftlig kommentar.

Företaget har under hösten gjort ett försök med digitala kvitton bland ett antal av koncernens butiker och medarbetar­e. Planen är nu att det systemet ska införas skarpt under första halvåret 2018.

Enligt Svensk Handel skrivs det ut 1, 7 miljarder papperskvi­tton om året i Sverige.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS / STEFAN NILSSON ?? DIGITALT. Matkedjorn­a Willys och Hemköp ska i år införa digitala kvitton för att minska nedskräpni­ngen.
FOTO: MOSTPHOTOS / STEFAN NILSSON DIGITALT. Matkedjorn­a Willys och Hemköp ska i år införa digitala kvitton för att minska nedskräpni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden