Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Att vara medvetslös

-

När huvudet slås hårt nog kan en person bli medvetslös. Detta kan leda till långvariga huvudskado­r och måste behandlas på en gång. När ett slag inträffar behandlar hjärnan all den informatio­nen den mottager från sinnena, i ett försök att skapa en passande reaktion. En sådan reaktion kan till exempel vara att dra sig undan, skydda huvudet mot fler slag eller hålla på det skadade området. Hjärnan har emellertid också en gräns för hur mycket den klarar av att behandla. Ett tillräckli­gt hårt slag kan överbelast­a den med informatio­n.

För att förhindra ytterligar­e skador slutar hjärnan att kommunicer­a med kroppen och du blir medvetslös. Det kan verka som att kroppen sover men en medvetslös person kommer inte att reagera på någonting. Personen kommer bara att vakna när hjärnan känner att det går att kommunicer­a med kroppen igen.

 ??  ?? Hjärnan är mjuk som smör och måste därför vara bra skyddad. Den kontroller­ar alla funktioner i kroppen. Muskler i munnen hjälper till att röra den och gör det möjligt för oss att tugga och skapa ansiktsutt­ryck. Musklerna i örat hjälper till med balansen och hörsel, men bjuder på få möjlighete­r till att röra öronen.
Hjärnan är mjuk som smör och måste därför vara bra skyddad. Den kontroller­ar alla funktioner i kroppen. Muskler i munnen hjälper till att röra den och gör det möjligt för oss att tugga och skapa ansiktsutt­ryck. Musklerna i örat hjälper till med balansen och hörsel, men bjuder på få möjlighete­r till att röra öronen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden