Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Muskler och andra strukturer

-

Handens och fingrarnas rörelser styrs av senor och muskler i handen och handleden. Det finns två muskelgrup­per, en med långa och en med korta muskelfibr­er. De långa musklerna sträcker sig hela vägen upp till underarmen, medan de korta musklerna finns i handen och handleden. Den långa muskulatur­en består av både böjmuskler och sträckmusk­ler som är fästa till fingrarna, antingen med bara senor eller en blandning av senor och kort muskulatur. Det är dessa muskler som dras ihop när du rör på fingrarna. Böjmuskler och sträckmusk­ler samarbetar för att böja och sträcka fingrarna efter behov.

Den korta muskulatur­en har som uppgift att hjälpa de långa musklerna, samt ansvara för andra rörelser i fingrarna. Korta muskler kan delas in i tre huvudgrupp­er: tenar och hypothenar muskulatur (muskulatur vid tummen respektive lillfingre­t), interosseu­smuskulatu­r och lumbrikalm­uskulatur.

"Handens och fingrarnas rörelser styrs av senor och muskler i handen och handleden."

 ??  ?? Ordet tenar refererar till tummen och detta mellanrum sitter mellan pekfingret och tummen. En av de djupa böjmuskler­na (en lång muskel) sitter här. Denna interosseu­smuskel sitter mellan benen i mellanhand­en och är fäst med senor. Med hjälp av senor och långa muskler kan muskeln hjälpa dig att sträcka ut fingrarna. Artärer, vener och nerver förser handens muskler med syrerikt blod och för bort det syrefattig­a blodet bort från handen. Denna nerv sträcker sig ned över underarmen och vidare ut i handen. Den ser till att informatio­n skickas mellan handen och hjärnan. 08 20 r do re ilf W ©
Ordet tenar refererar till tummen och detta mellanrum sitter mellan pekfingret och tummen. En av de djupa böjmuskler­na (en lång muskel) sitter här. Denna interosseu­smuskel sitter mellan benen i mellanhand­en och är fäst med senor. Med hjälp av senor och långa muskler kan muskeln hjälpa dig att sträcka ut fingrarna. Artärer, vener och nerver förser handens muskler med syrerikt blod och för bort det syrefattig­a blodet bort från handen. Denna nerv sträcker sig ned över underarmen och vidare ut i handen. Den ser till att informatio­n skickas mellan handen och hjärnan. 08 20 r do re ilf W ©
 ??  ?? Böjmuskler­na är fästa till falangerna med senor och korta muskler, så att du lättare ska kunna böja fingrarna. Senorna jobbar med de korta musklerna och med sträckmusk­lerna i handleden och underarmen, så att du kan räta ut fingrarna. Den andra böjmuskeln som påverkar fingrarna är den yttre böjmuskula­turen som är fäst till mittenfing­rarna. Fingrarna rätas ut med hjälp av sträckmusk­ler på underarmen­s undersida. Dessa muskler delas in i sex muskelgrup­per som har en komplex förbindels­e med fingrarna. Fingrarna böjs med hjälp av två långa muskler, den djupa och den yttre böjmuskeln. Den djupa böjmuskeln är fäst till ändfalange­n, som sitter längst ut på varje finger.
Böjmuskler­na är fästa till falangerna med senor och korta muskler, så att du lättare ska kunna böja fingrarna. Senorna jobbar med de korta musklerna och med sträckmusk­lerna i handleden och underarmen, så att du kan räta ut fingrarna. Den andra böjmuskeln som påverkar fingrarna är den yttre böjmuskula­turen som är fäst till mittenfing­rarna. Fingrarna rätas ut med hjälp av sträckmusk­ler på underarmen­s undersida. Dessa muskler delas in i sex muskelgrup­per som har en komplex förbindels­e med fingrarna. Fingrarna böjs med hjälp av två långa muskler, den djupa och den yttre böjmuskeln. Den djupa böjmuskeln är fäst till ändfalange­n, som sitter längst ut på varje finger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden