Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Familjekär­a

Valarna är havets mest sociala varelser och mycket i deras liv kretsar kring familjen.

-

Vissa valar föredrar att leva själva, men de allra flesta lever i stora flockar. Flockarna består normalt av stora familjer som lever ihop hela livet. Hur länge en val lever varierar mellan arterna, men fenvalar och gråvalar kan leva i minst 80 år.

Späckhugga­rflockar består vanligtvis av honor som är släkt på mammans sida. Dessa flocken styrs vanligtvis av en alfahona, en slags matriark. De simmar antingen tillsamman­s eller sprider sig över stora områden, samtidigt som de kommunicer­ar med varandra genom vattnet.

Valar använder sig av många olika klickljud, pip och tjut för att "prata" med varandra. De lågfrekven­ta ljuden rör sig över stora avstånd, så de kan hålla kontakten med valar som är långt, långt bort.

Valar lever inte i flockar bara för att de vill ha sällskap, i flock kan de även ha bättre koll på sina ungar. Ungarna kallas för kalvar. Valar föder levande kalvar och de måste följa efter sin mamma direkt efter födseln. Det är praktiskt att vara omringad av mostrar, syskon och kusiner som nyfödd på öppet hav, för här lurar även rovdjur.

"Valar lever inte i flockar bara för att de vill ha sällskap, i flock kan de även ha bättre koll på sina ungar."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden