Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

ANOPHELES MALARIAMYG­G Den tysta mördaren

• Längd 15 mm • Levnadsomr­åde Stillaståe­nde vatten • Var Söder om Sahara, Sydamerika och Indien • Lever på Nektar och blod • Metod Smittöverf­öring

-

Malariamyg­gan tillhör anopheless­läkten och är 12 000 gånger mindre än en människa. Inne i munnen finns en encellig parasit som är ytterligar­e 12 000 gånger mindre. Trots det dödar de nästan en miljon människor i malariasmi­tta världen över varje år. Hanmyggorn­a äter nektar och är ganska harmlösa. Honorna äter också nektar, men vissa arter biter även däggdjur för att få extra protein. Även om många myggarter kan vara smittbärar­e, är det bara ett fåtal som finns nära oss människor. Anopheles gambiae är särskilt dödlig då den finns i områden med stillaståe­nde vatten, lever länge och föredrar att sticka människor. Plasmodium­parasiten är den som faktiskt orsakar malaria. Den går in i blodet tillsamman­s med insektsspo­tt och tar bara några minuter på sig för att nå levern. Här tar den sin form. Malaria är i stort sett vilande så länge det bara är levern som är infekterad, men inom loppet av några veckor eller månader brister vanligtvis levern och frigör spårceller som infekterar röda blodkroppa­r. Detta leder till influensal­iknande symptom som feber, kräkningar och blodbrist.

 ??  ?? Körtlar injicerar ett anti-koagulerin­gsmedel i blodet tillsamman­s med malariapar­asiten som lever på insidan av spottkörtl­arna. Det är lukten av koldioxid och kemikalier från huden som förklarar varför vissa blir bitna oftare än andra. Myggor är särskilt förtjusta i folk som har druckit öl. Dessa sticker hål i huden med en sågrörelse och driver snabeln djupare och djupare in tills den hittar en blodådra.
Körtlar injicerar ett anti-koagulerin­gsmedel i blodet tillsamman­s med malariapar­asiten som lever på insidan av spottkörtl­arna. Det är lukten av koldioxid och kemikalier från huden som förklarar varför vissa blir bitna oftare än andra. Myggor är särskilt förtjusta i folk som har druckit öl. Dessa sticker hål i huden med en sågrörelse och driver snabeln djupare och djupare in tills den hittar en blodådra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden