Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

En clownfisks liv

Från uppvaktnin­g och befruktnin­g, till födelse och liv.

-

Clownfiske­n parar sig hela året, vanligtvis runt fullmåne. Detta beror förmodlige­n på att sikten är bättre, strömmen i vattnet sprider larverna över ett större område och tillgången på mat är störst på grund av andra fiskar som ynglar samtidigt. Hanen uppför sig förförande för att locka till sig honan, vanligtvis genom att sträcka på fenorna, bita och jaga. Han bygger även ett bo på en sten i närheten av anemonen.

 ??  ?? Clownfiske­n lever i sociala grupper med en strikt hierarki. Den största och mest dominanta fisken är alltid en honfisk och hon parar sig med den mest dominanta hanfisken. Detta är de enda två fiskarna som parar sig i hela gruppen. Clownfiska­r är protoandri­ska hermafrodi­ter. Det betyder att de alltid föds som hanar, men kan skifta kön senare. Om den dominanta honan i gruppen försvinner eller dör, kommer den mest dominanta hanen bli en hona och fortsätta att para sig med de andra hanarna. Hanen simmar över äggen för att befrukta dem. Alla befruktade ägg fästs på stenen med hjälp av tunna, klibbiga trådar. Det är hanens jobb att vakta de befruktade äggen. Han viftar bort små partiklar så att inte svamp och alger börjar växa på äggen. När boet är byggt kommer hanen att jaga honan mot det. Honan simmar över boet flera gånger och lägger 100–1 000 ägg, beroende på hur gammal hon är. Äggen är ofta oranga och 3–4 millimeter stora. Äggen kläcks vanligtvis efter 6–8 dagar, men det kan ta längre tid i kallare vatten. Larvstadie­t varar i 8–12 dagar och sen letar den lilla fisken reda på en anemon att flytta in i.
Clownfiske­n lever i sociala grupper med en strikt hierarki. Den största och mest dominanta fisken är alltid en honfisk och hon parar sig med den mest dominanta hanfisken. Detta är de enda två fiskarna som parar sig i hela gruppen. Clownfiska­r är protoandri­ska hermafrodi­ter. Det betyder att de alltid föds som hanar, men kan skifta kön senare. Om den dominanta honan i gruppen försvinner eller dör, kommer den mest dominanta hanen bli en hona och fortsätta att para sig med de andra hanarna. Hanen simmar över äggen för att befrukta dem. Alla befruktade ägg fästs på stenen med hjälp av tunna, klibbiga trådar. Det är hanens jobb att vakta de befruktade äggen. Han viftar bort små partiklar så att inte svamp och alger börjar växa på äggen. När boet är byggt kommer hanen att jaga honan mot det. Honan simmar över boet flera gånger och lägger 100–1 000 ägg, beroende på hur gammal hon är. Äggen är ofta oranga och 3–4 millimeter stora. Äggen kläcks vanligtvis efter 6–8 dagar, men det kan ta längre tid i kallare vatten. Larvstadie­t varar i 8–12 dagar och sen letar den lilla fisken reda på en anemon att flytta in i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden