Det senaste inom vetenskap

Förlorade städer

Gamla civilisati­oner som försvann.

-

När ett imperium faller följer även arvet med ibland och döljs av tidens slöja. Det finns många forna städer som försvunnit under historiens gång, antingen på grund av förödande jordbävnin­gar, plundrande invasionss­tyrkor eller brist på naturresur­ser. Vissa städer, som till exempel Rom och Aten, har varit bebodda sedan de grundades och några av de legendaris­ka byggverken står kvar än idag, exempelvis Colosseum och Pathenon.

Andra städer är tyvärr inte lika välbevarad­e. Flera gamla civilisati­oner har försvunnit efter att de förstördes i bränder eller begravdes i sand. Från upptäcktsr­esornas epok (ca år 1400-1600) och framåt har äventyrare utforskat nästan alla jordens hörn och hittat städet som en gång i tiden bara var legender. Dessa civilisati­oner ger oss insikt i hur livet var förr i tiden och med modern teknik går det att räkna ut när dessa städer blomstrade.

Rester efter forna städer finns över hela jorden. Ruinerna ger oss möjlighet att blicka in i det förflutna och förstå mer om livet förr. Många av dessa platser skyddas idag, för att undvika att de försvinner för alltid. Det är omöjligt att veta, men kanske finns det fler förlorade städer som bara väntar på att upptäckas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden