Det senaste inom vetenskap

BRISTER I KARTLÄGGNI­NG?

Brister i kartläggni­ngen av fossiler kan motbevisa evolutione­n.

-

Det hade varit bekvämt om det fanns tydliga, historiska linjer som följer moderna arters utveckling steg för steg, men fossiler är oerhört sällsynta. Det finns fossiler från nio procent av alla däggdjursa­rter som för tillfället är utrotnings­hotade. När människan i framtiden blickar tillbaka, kommer det verka som att resten av djuren aldrig har existerat.

Det händer faktiskt inte så ofta att fossiler bildas. Oavsett vilken kroppstyp djuren har beror fossilbild­ningen på hur och var djuren dör. I djungeln äter till exempel djur eller andra organismer snabbt upp de döda, eller så ruttnar de och blir till jord. På så sätt försvinner alla spår och det är omöjligt att undvika brister i den fossila kartläggni­ngen.

Det hittas dock ständigt nya fossiler och många ”övergångsa­rter” har identifier­ats. Dessa stöttar evolutions­teorin. Ett exempel är hästen. Dagens hästar har en tå, men de utvecklade­s från förfäder som var lika stora som en hund och hade många tår på varje fot. Fossilerna visar många mellanligg­ande steg som visar hur tårna försvunnit och vuxit samman till de hovar dagens hästar har.

 ??  ?? Urfåglarna visar sambandetm­bandet mellan dinosaured­inosaurer och fåglar, med huvuddragu­ddrag från båda.
Urfåglarna visar sambandetm­bandet mellan dinosaured­inosaurer och fåglar, med huvuddragu­ddrag från båda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden