Det senaste inom vetenskap

Att hantera stress

Det finns många strategier som används för att minska stress.

-

Träning

Kamp-flyktreakt­ionen förbereder kroppen på aktivitet, så du bör träna för att använda energin. Dessutom ökar träning mängden naturliga endorfiner som gör dig på bättre humör.

Lita på din kropp

Vissa studier har visat att stress är skadligare om du tror att det är skadligt. Om du däremot litar på att kroppen kan hantera det kan du minimera skadan.

Ta hand om dig själv

Vissa söker tröst på destruktiv­a sätt när de är stressade, men nikotin, alkohol, mat och beroendefr­amkallande mediciner löser inte det underligga­nde problemet.

Hjälp andra

Det kanske verkar lite omvänt, men vid upplevd stress kan det hjälpa att anstränga sig för att hjälpa andra. Det kan ge mening och perspektiv på saker och ting.

Prata om det

Människor är sociala varelser och det hjälper att prata om det. Det är inte bara en meningslös fras. Att söka hjälp kan bidra till att minska stress. Tala med en vän.

Gör en plan

Vissa saker går inte att ändra på, men det kan vara lättare att ta sig genom stressiga perioder genom att identifier­a de saker som går att ändra. Lägg upp en realistisk plan för hur de ska tacklas.

Lev i nuet

Att stanna upp och koncentrer­a sig på det som är ”här och nu” med hjälp av vila, meditation och annan mental träning kan bidra till att förändra tankar och känslor.

Skriv en stressdagb­ok

Att skriva ned saker som utlöser stress kan göra dig mer förberedd på situatione­rna i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden