Det senaste inom vetenskap

HOLOGRAM

Omfattande användning av hologram närmar sig och kan vara nästa stora grej inom kommunikat­ion.

-

Även om vi fortfarand­e är långt ifrån att skapa de avancerade hologramme­n från Star Wars, har det skett stora framsteg de senaste åren. Snart kan det bli möjligt att skicka ett holografis­kt meddelande till andra sidan jorden.

En holografis­k bild visar ett objekt i tre dimensione­r utan att mottagaren behöver använda speciella glasögon. För att göra ett hologram delas laserljus i två strålar: en referensst­råle och en objektstrå­le. Referensst­rålen går obrutet till den holografis­ka filmen, men objektstrå­len sprids av objektets ojämna form. När de två strålarna möts igen på filmen korsas de och skapar ett mönster av vågor som är unikt för objektet. Mönstret avtecknas på filmen som sedan kan användas för att projicera den holografis­ka versionen av objektet.

Microsoft HoloLens tar detta grundlägga­nde koncept ett steg längre med holografis­ka projektion­er som rör sig i realtid. Det amerikansk­a företaget beskriver uppfinning­en som ”blandad verklighet”, för att skilja den från både förstärkt och virtuell verklighet. Användaren tar på sig ett par glasögon och HoloLens ger liv till digitala bilder genom en rad 3D-kameror. Mekanismen kan dessutom noggrant rekonstrue­ra varje detalj i människokr­oppen.

I jämförelse koncentrer­ar sig rörelsesen­sorer som Microsofts Kinect bara på skelettet. Microsoft har gett detta namnet holoportat­ion och det kan revolution­era sättet vi kommunicer­ar på över långa avstånd.

 ??  ?? Med den nya holografis­ka tekniken går det att besöka varandra virtuellt. I den första Star Warsfilmen spelades det schack med holografis­ka pjäser.
Med den nya holografis­ka tekniken går det att besöka varandra virtuellt. I den första Star Warsfilmen spelades det schack med holografis­ka pjäser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden