Det senaste inom vetenskap

Batteridri­vna båtar

Detta kan vara den bästa formen av vattentran­sport.

-

Eldrift på vattnet är inget nytt. Till skillnad från bilar och flygplan, där bensin och dieselolja snabbt blev de mest populära energikäll­orna, hade båtar och fartyg en lite annorlunda utveckling. Både ånga, nafta och eldrift var på väg att ersätta seglen, men under de två världskrig­en visade sig olja var den bästa lösningen till havs.

Eldrift kan vara enklare att få till på båtar jämfört med på land eller i luften, eftersom det bara krävs ett batteri och en elektrisk motor. Problem med prestanda och räckvidd har lett till att eldrift främst används i hybrida motorbåtar, där elmotorn används på långsamma sträckor och förbrännin­gsmotorn tar över i högre hastighete­r. Ganska snart kommer energitäta batterikem­ikalier som litiumsvav­el och litiumluft börja produceras och ge effektivar­e eldriven trafik.

Idag finns det snabba racingbåta­r och kostnadsef­fektiva färjor som använder helelektri­sk drift för att frakta människor både snabbt och enkelt på vatten. Flottor av billigare, tystare och potentiell­t kraftfulla­re elektriska båtar kommer snart kunna ses i hamnar över hela världen.

”Den ekonomiska färjan Ampere har reducerat sina energkostn­ader med 60 procent, under sina resor mellan Lavik och Oppedal i Norge.”

 ??  ??
 ??  ?? Med en toppfart på 75 km/h är Edorado 7S en av de snabbaste elbåtarna.
Med en toppfart på 75 km/h är Edorado 7S en av de snabbaste elbåtarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden