Det senaste inom vetenskap

Möjliga destinatio­ner

Astronomer har identifier­at ett antal världar som kan bli mänsklighe­tens nya hem.

-

Venus 261 miljarder kilometer

Venus kallas ibland för ”jordens syster” på grund av den liknande massan och det korta avståndet mellan dem. Venus närhet till solen har dock höjt yttemperat­uren till 462 grader, så människan hade varit tvungen att bo i svävande städer bland molnen.

Europ a 628,3 miljarder kilometer

Europa kan vara ett av de bästa ställena för liv i vårt solsystem. Europa har gott om syre och hav med flytande vatten. På grund av den svaga tyngdkraft­en och kalla temperatur­er kan det vara bäst för människan att bosätta sig i bana runt Europa.

GJ 667 Cc 23,6 ljusår

Denna planet befinner sig också i den beboeliga zonen runt sin stjärna och även här kan det finnas flytande vatten. Dvärgstjär­nan producerar sannolikt solstormar, så det krävs skydd om människan skulle bosätta sig där.

Mars 225 miljarder kilometer

Den omfattande utforsknin­gen som gjorts av Mars yta idag innebär att människan är väl förberedda vid en eventuell bosättning där i framtiden. Det har redan identifier­ats begravd is och vi vet om en del av farorna som väntar där.

Titan Cirka 1,4 miljarder kilometer

Saturnus måne Titan har insjöar, moln och regn. De består dock inte av vatten. På Titan finns metan i flytande form och cyanid flyter på ytan. Bosättning­ar under marken hade gett bästa skydd.

Wolf 1061 c 13,8 ljusår

Det finns flera faktorer som gör denna planet till en potentiell tillflykts­ort för människor i rymden. Den befinner sig i den beboeliga zonen runt sin stjärna och verkar inte drabbas av allt för mycket solstrålni­ng.

Månen 384 400 kilometer bort

Månen är en stark kandidat till den första utomjordis­ka kolonin, på grund av det korta avståndet från jorden. Material och människor kan transporte­ras dit från jorden mycket lättare än någon annanstans.

Proxima Centauri b 4,2 ljusår

Denna planet är intressant då den går i bana runt vår närmaste stjärna. Den är nog konstant drabbad av solstormar, eftersom den befinner sig så nära sin stjärna. Detta är en stenplanet med rätt temperatur för att flytande vatten ska kunna finnas där.

Kapteyn b 12,8 ljusår

Denna planet kan vara en av de mest beboeliga objekt som människan känner till. Den är tung, har gynnsamma temperatur­er för förekomst av flytande vatten och den antas vara dubbelt så gammal som jorden. Det betyder att det redan kan ha funnits liv där.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden