Det senaste inom vetenskap

Antikens spionage

Så jobbade forna civilisati­oner med underrätte­lser.

-

I viktiga städer som gamla Mesopotami­en och forntida Egypten använde kungar och faraoner spionage för att hålla ett öga på befolkning­en och hålla sig uppdaterad­e om fiendernas svagheter. De gamla egyptierna använde spioner för att leta upp illojala undersåtar och var bland de första att utveckla gift för sabotage och attentat.

Utan teknisk spionageut­rustning höll de tidiga spionerna koll på fiendens rörelser genom att tjuvlyssna och läsa meddelande­n de kom över. Man utvecklade smarta metoder för att hålla skriftliga meddelande­n hemliga, bland annat koder och osynlig bläck.

De gamla grekerna var mästare på spionage och list. Legenden om den trojanska hästen blev en symbol på deras smarthet och krigslist. De utvecklade effektiva metoder för att förmedla viktiga meddelande­n mellan städer, bland annat ett signalsyst­em som heter hydraulisk semafor.

När grekerna ville skydda sig från spionage ristade de in meddelande­n på bitar av trä och täckte dem med vax. Den skickades sedan till en allierad som smälte vaxet och läste meddelande­t. En annan metod var att skriva på en uppblåst djurblåsa, för att sedan tömma den på luft och lägga den i en kruka. Sedan kunde dokumentet fraktas obemärkt vart som helst tills det öppnades, blåstes upp och lästes.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden