Digital Foto (Sweden)

Vad används skivan till?

-

FRÅGA:

Jag har köpt en extern blixt, och i blixthuvud­et sitter ett slags skiva som man kan dra fram. Såvitt jag förstår har den här vita skivan ingen funktion alls. Vad ska den vara bra för?

SVAR:

Den vita skivan, eller skärmen, har faktiskt en funktion. När du riktar blixten mot taket för att få ett mjukt, reflektera­t ljus ned över motivet, kan ett litet problem uppstå: När ljuset kommer ned rakt uppifrån får många människor en svart skugga runt ögonen, och det ser inte snyggt ut. Skivans funktion är att fånga upp en del av blixtljuse­t som riktats upp mot taket och vinkla det framåt, mot personerna framför kameran.

Därigenom blir skuggan runt ögonen inte så hård. Pröva själv! Då ser du hur det fungerar och du lär dig att använda tekniken när den behövs, till exempel på en fest. Tekniken är inte ofelbar. Den fungerar naturligtv­is inte, om du riktar blixthuvud­et åt sidan för att låta ljuset studsa mot en vägg. Effekten är inte överväldig­ande, men den är bättre än ingenting, och det finns inget alternativ när du bara arbetar med en blixt.

Jag vet inte om jag ska köpa ett makroobjek­tiv eller en billigare mellanring. Får mina makrofoton lika hög kvalitet med paketobjek­tivet på 18–55 mm och en mellanring som med ett makroobjek­tiv?

 ??  ?? Nästan alla externa blixtar med vridbart huvud är utrustade med en liten, vit reflexskär­m. Den är avsedd att skapa en bättre utlysning av ansiktena på personer framför kameran.
Nästan alla externa blixtar med vridbart huvud är utrustade med en liten, vit reflexskär­m. Den är avsedd att skapa en bättre utlysning av ansiktena på personer framför kameran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden