Djurens Rätt

Tack för förtroende­t!

Jag vill börja med att säga tack! Tack för förtroende­t att få leda Djurens Rätt framåt de kommande två åren. Och tack för att just du är en röst för djuren genom ditt medlemskap.

- Camilla Bergvall. Förbundsor­dförande

Under riksstämma­n i Örebro nu i juni antogs en ny verksamhet­sinriktnin­g för de kommande fyra åren, som beskriver vilka mål vi tillsamman­s ska jobba för att uppnå. Kortfattat kan den beskrivas som att vi vill se ett samhälle där lagstiftni­ngen respektera­r djurs rättighete­r och ett samhälle där fler gör djurvänlig­a val och ser till djurs intressen. Vi ska de kommande fyra åren göra största möjliga skillnad för de som behöver oss mest. Inte minst för kycklingar­na.

FLER ÄN 99 miljoner kycklingar dödas nämligen i Sverige varje år. Men hur ofta ser vi egentligen en kyckling? Inte så ofta. I Sverige hålls den absoluta majoritete­n inomhus i grupper med tiotusenta­ls individer tillsamman­s. De dödas efter bara 35 dagar, men redan då har många av dem hunnit få benproblem eftersom de växt så snabbt. De har då gått från 40 gram till två kilo, på fem veckor. Därefter är det dags för transport till slakteriet, en plågsam historia där kycklingar­na är tätt lastade i trånga utrymmen. Varje år dör 200 000 kycklingar på svenska vägar. Hur är det möjligt att det får fortgå? Jag tror att det handlar om att många inte känner till det jag precis beskrev. Det måste vi ändra på, så att fler kan göra medvetna val. Jag är säker på att om fler visste hur det såg ut så skulle de välja annorlunda i mataffären.

TIDIGARE HARVI lyckats samla in tillräckli­gt med pengar för att visa upp just kycklingar­nas verklighet på TV och nu tar vi med oss den ut på årets sommarturn­é. På festivaler, marknader och andra evenemang kommer människor att kunna testa våra Vr-glasögon, där de med både ljud och bild får leva sig in i hur det är att vara kyckling i livsmedels­industrin. Genom att visa upp en värld som är okänd för många hoppas vi inspirera fler att göra djurvänlig­a val få och välja bort kycklingen från tallriken.

För när djuren inte själv kan föra sin talan så måste vi göra det åt dem. Vem ska annars göra det? Vill vi se en värld där djur respektera­s som kännande individer med rätt till sina egna liv så kan vi inte vara tysta. Vi måste våga se verklighet­en för att kunna vara med och förändra den. Tack för att du vågar se och för att du är en röst för djuren!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden