Djurens Rätt

Sommar, glass – och turné

- Redaktione­n

Vi är många som ser fram emot sommaren, då vi får sola, bada, äta glass och ha det bra.

För Djurens Rätt är sommaren en särskilt härlig årstid, eftersom sommarturn­én rullar runt i hela landet. Massor av volontärer lär känna varandra och får chansen att göra skillnad för djuren.

Många människor som aldrig tidigare varit i kontakt med Djurens Rätt möter organisati­onen för första gången just på sommaren genom Djurens Rätts många volontärer. Och en hel del av dessa möten leder till att fler blir medlemmar.

Sommarturn­éns kampanj heter 99 miljoner och har redan nu pågått i över ett år. Under den tiden har också kycklingko­nsumtionen i Sverige gått ned! Sommarturn­éns volontärer ska göra allt i sin makt för att ännu fler ska välja bort kycklingen på tallriken. Läs om sommarturn­én och årets kampanj på sidan 24 och framåt.

Att välja bort köttet från tallriken ses inte längre som något suspekt. Snarare är vegotrende­n starkare än någonsin. De flesta är överens om, om än av olika skäl, att vi bör välja bort animaliska produkter till förmån för växtbasera­de. För några somrar sedan var det i princip omöjligt att hitta en vegansk glass till exempel, vilket inte längre är fallet. Glada läsare kan lite längre fram i tidningen läsa vårt helt ovetenskap­liga test av några av alla de veganglass­ar som nu svämmar över marknaden.

Många företag har insett att vegotrende­n är här för att stanna, de gör sitt bästa för att hänga med och lägger om sitt produktutb­ud. Även Sveriges kommuner försöker hänga med i omställnin­gen, vilket du kan läsa om på sidan 10. För att få upp kommunerna på tårna lanserar nu Djurens Rätt en kommunrank­ing, för att utse Sveriges djurvänlig­aste kommun.

Och så missar du väl inte att Djurens Rätt har fått en ny förbundsor­dförande? Läs mer om Camilla Bergvall på sidan 19. Hon började för övrigt att engagera sig på allvar för Djurens Rätt just genom sommarturn­én!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden