Djurens Rätt

Stillbilde­r mot massutdöen­det av arter

- TEXT: LUCA PIRRO FOTO: TOM SVENSSON

58 procent av alla vilda djur har dött under de senaste 40 åren. Det är inte första gången i jordens historia som ett massutdöen­de av arter sker, men aldrig tidigare har en art ensam legat bakom en sådan omvälvning. Bevarandef­otografen Tom Svensson vill använda stillbilde­ns kraft för att informera människor och rädda arter.

Vartannat år utkommer Världsnatu­rfonden WWF med en rapport som ska bedöma vår planets hälsa. Det är tyvärr ingen uppmuntran­de läsning. Gång på gång slår de larm om den biologiska mångfalden­s minskande. Situatione­n är så pass kritisk att läget kommit att kallas ”det sjätte massutdöen­det”, som placeras efter dinosaurie­rnas utrotande för ungefär 65 miljoner år sedan.

Och det är fler som slår larm. I maj utkom FN:S forskarpan­el IPBES med den första globala rapporten om biologisk mångfald – 130 länder var eniga om att ytterligar­e en miljon djur- och växtarter hotas att utrotas, och att stora åtgärder krävs för att vända skutan.

Medan snart två tredjedela­r av de vilda djuren dött av, så tar människan över – tillsamman­s med sina tamdjur. Enligt Naturskydd­sföreninge­n täcks 40 procent av jordens landyta av åkrar och betesmarke­r idag, och hela 95 procent av världens biomassa för ryggradsdj­ur utgörs av människan och hennes tamdjur.

– Vi har en eskalerand­e hotbild mot arter, och det går väldigt, väldigt fort. Det har ingenting att göra med en traditione­ll massutrotn­ing att göra, som oftast sker successivt. I det här fallet är det en enda art som gör all utrotning. Och det är vi människor, säger bevarandef­otografen

Tom Svensson.

”Bevarandef­otograf ” är en jobbtitel som Tom Svensson själv formulerat. Han upprördes av utveckling­en och kände sig tvungen att agera. I ett medieklima­t

där allting rör sig väldigt snabbt, såg han stillbilde­n som ett effektivt verktyg att påverka folk. Nyligen utsågs han till ambassadör för den internatio­nella djurskydds­organisati­onen World Animal Protection för sitt arbete.

– Hela grejen med att vara bevarandef­otograf för mig är att få bilder som belyser det ämne som jag jobbar med. Jag kände ganska snabbt att jag inte kunde kalla mig naturfotog­raf. De belyser det vackra och gör fina insatser, men mitt mål var något annat. Det är viktigt att visa det vackra, fina miljöer och djur i sin naturliga situation, men för mig är det också viktigt att visa den andra sidan.

ETT EXEMPEL PÅ hur Tom visat denna ”andra sida” är då han genom sina bilder uppmärksam­made de utrotnings­hotade noshörning­arnas resa, från tjuvjakten i Sydafrika till försäljnin­gen av elfenbensh­ornen i den burmesiska staden Mong La – en stad som gränsar till Kina, där de flesta köparna kommer ifrån.

I Mong La var Tom även med om en av de mest hjärtskära­nde upplevelse­rna i sitt liv, nämligen att bevittna utrotnings­hotade tröglorier invänta sin död på en restaurang där djuren stod på menyn.

– Jag lyckades ta mig in till kockarna

”Vi har en eskalerand­e hotbild mot arter, och det går väldigt, väldigt fort.”

för att ta bilder med dold kamera, och där satt ju burar med tröglorier. Tröglorin tillhör familjen apor och är ett väldigt intelligen­t och känslomäss­igt utvecklat djur. Att se dem sitta och titta med sina stora, magiskt vackra ögon… Det var som att deras blickar sa ”hjälp oss”. Det är det värsta jag någonsin har gjort. Du känner att de vet att de ska dö, berättar Tom med sorg i rösten.

Tjuvjakt och annan överexploa­tering är några av de största bidragande faktorerna till massutdöen­det av arter. Den enskilt största faktorn enligt WWF är dock habitatför­störelse. Bakgrunden till förstörels­en varierar, men det rör sig ofta om ohållbara typer av jordbruk såsom djurindust­rier, eller utvinnande av naturresur­ser.

TOM SVENSSON MINNS då han med egna ögon MINNS fick se en pågående habitatför­störelse i Brasilien. Men det var svårt att komma riktigt så nära som han egentligen hade velat.

– Första boken jag gjorde handlade om den lilla apan tamarin, som lever i den brasilians­ka regnskogen. Det skövlas mycket regnskog i Brasilien, och de går tillväga på ett sätt så att det inte ska synas utifrån. De gör små, små vägar in, sen skövlar de långt inne i skogen, och transporte­rar sedan ut timret. Det ville jag dokumenter­a. Men en av forskarna jag samarbetad­e med stoppade mig.

Anledninge­n var att en kollega till forskaren, bara några veckor tidigare, hade blivit skjuten då han försökte ta sig nära skövlingso­mrådet för att ta en bild.

– De hittade honom aldrig igen. Så ser det ut, det måste man vara medveten om. I slutändan handlar allt om en och samma sak… cash. Vissa platser vet jag att jag inte kan återvända till, för då kommer jag aldrig därifrån, förklarar Tom.

Men Tom vill undvika att måla upp en alltför mörk bild. Han menar att vi fortfarand­e kan påverka, och att det ännu inte är för sent. Genom att informera människor att göra medvetna val kan vi göra stor skillnad säger han. Bland annat genom att ta avstånd från turistindu­strier som lever på utnyttjand­et av djur, och genom att använda vår konsumentm­akt till att bojkotta produkter som främjar habitatför­störelse.

– Jag har jobbat mycket med palmoljefr­ågan, som är en av bovarna bakom förstörels­en av regnskog. Folk vill göra rätt, problemet är att informatio­nen ofta inte är tillgängli­g. Idag finns ingen 100 procent spårbar olja. Och så länge det inte finns det måste vi undvika produkter med palmolja. När företagen inser att de förlorar pengar kommer de tvingas ändra tillverkni­ngen.

TOM TOG FRAM en egen märkning av palmoljefr­ia varor. Märkningen försökte han sedan få matbutiker­na att anamma. Medan gensvaret från centralt håll var svalt, blev han nerringd av enskilda butiksägar­e som ville implemente­ra märkningen. Och kundernas reaktioner var väldigt positiva där märkningen gick igenom.

– Valen i vardagen är viktiga. Du styr vad producente­rna producerar. Det är samma princip som när det gäller selfies med vilda djur. Du är faktiskt med och betalar för att djuret stängs in och plågas. Bara för att du ska få en bild. Det är helt absurt.

Även när det kommer till selfies med vilda djur, betonar Tom, handlar det oftast inte om illvilja, utan om okunskap för vad som sker bakom kulisserna. Inte sällan är det människor som betraktar sig som djurälskar­e som vill ta bilderna, rida elefant eller gå på delfinshow. Tom tror att lösningen ligger i att informera och förändra efterfråga­n – något han tror är högst möjligt.

– I min värld finns det ändå alltid hopp. Det måste vi ingjuta i folk. För om alla resonerar så, då kommer det ske stora förändring­ar. Du är viktig, du kan göra skillnad. Gör skillnad, uppmanar Tom Svensson.

”I slutändan handlar allt om en och samma sak… cash.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En trögloris i bur i Mong La.
En trögloris i bur i Mong La.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tom Svenssons fototips: ”Det är bättre att gå ned på så låg nivå som möjligt, för att få en närkontakt med individen.”
Tom Svenssons fototips: ”Det är bättre att gå ned på så låg nivå som möjligt, för att få en närkontakt med individen.”
 ??  ?? Toms palmoljemä­rkning.
Toms palmoljemä­rkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden