Djurens Rätt

DJURENS RÄTT I MEDIA

DEBATTER, INSÄNDARE OCH EXPERTMEDV­ERKANDEN.

-

Våren och framför allt påsken är alltid en intensiv period för Djurens Rätt i media. Listorna över buräggsfri­a och fjäderfria kommuner genererar media över hela landet. Dessutom fortsätter vi att synas i kycklingfr­ågan, den nya djurskydds­lagen har kommit på plats, och så närmar sig Eu-valet.

När fjäderfrit­t och buräggsfri­tt blev norm

I år har många kommuner själva flitigt kommunicer­at sina djurvänlig­a beslut. 2 av 3 kommuner blir fjäderfria och 8 av 10 kommuner är buräggsfri­a.

– Nu får de kommuner som fortfarand­e använder fjädrar förklara varför, istället för tvärtom. Så vi kan se att normen numera är fjäderfrit­t, vilket är väldigt glädjande, säger Moa Richter Hagert, kommunikat­ionsansvar­ig på Djurens Rätt.

Nyheten om tillökning­en på fjäderfria listan spred sig över landet tack var en Tt-notis i mars, och även buräggsfri­a listan blev flitigt omskriven. Under påsken genererade­s över 80 medieklipp för Djurens Rätt, och utöver de populära listorna nådde även recept från Välj Vego och pyssel från Rädda Djuren-klubben ut i media.

Maja i media

Äntligen blev det första april och dags för den nya djurskydds­lagen. Den fråga som syntes mest i media var helt klart den om Lex Maja, som bland annat rapportera­des om av TT. Djurens Rätt fick glädjas över framgångar­na och välkomnade den nya lagen som stärker skyddet för katter.

Brutna kycklingvi­ngar = brutet förtroende för kycklingbr­anschen

Den 25 mars var Djurens Rätts sakkunniga etolog Anna Harenius med i SVT:S Aktuellt för att debattera med Svensk Fågel. Detta efter att nyheten om bristerna på Guldfågeln­s slakteri på Öland seglat upp i media. 1 800 kycklingar om dagen kommer till slakteriet med brutna vingar.

Djurfrågor i EU

Inför Eu-valet i slutet av maj lyfte Djurens Rätt de viktigaste djurfrågor­na för Europa i ett flertal debatter. Bland annat i Altinget den 30 april, där vi skrev om hur den svenska regeringen bör följa Europaparl­amentets uppmaning och utveckla en plan för hur Sverige ska minimera transporte­rna av djur till slakt, och istället transporte­ra kött.

Kosläpp – ett jippo med dålig bismak

Det var titeln på en debattarti­kel Djurens Rätt publicerad­e i Metro den 31 mars. Vår sakkunniga etolog Linda Björklund intervjuad­es också om kosläpp i radioprogr­ammet Nordegren och Epstein i P1 den 11 april. Glada kor på bete vill vi gärna se, men kosläppens pr-bild av glada kor på gröna ängar är långt ifrån representa­tiv för kornas situation.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden