Europas vackraste byggnadsverk och stader

Vem var vem i antikens Grekland?

Denna sofistiker­ade tid blev vittne till otroliga framgångar tack vare stora tänkare, ledare och konstnärer.

-

Perikles

Athens guldålder blomstrade under Perikles, en begåvad talare och statsman som bidrog till demokratin­s goda villkor. Under hans ledning blev både Akropolis och andra arkitekton­iska mästerverk byggda. Genom hans sjöförbund kontroller­ade Athen ett enormt imperium.

Sofokles

Sofokles, den grekiska tragedins mästare, var en hyllad dramatiker som vann flera skrivtävli­ngar. Det hävdas att han skrev mer än 100 skådespel varav det

Herodotos

Före Herodotos fanns ingen som försökt att förklara orsak och verkan för världshänd­elser. Herodotos är känd som historiens fader och nedtecknad­e de grekiskper­siska krigen i sitt verk Historia som betraktas som ett basverk i västerländ­sk litteratur.

Sokrates

Sokrates är känd för att ifrågasätt­a allt och gjorde Sokrates metod odödlig. Han betraktas som den första av de stora grekiska filosofern­a och som grundaren av västerländ­sk filosofi. Han dömdes senare till döden, beskylld för att påverka ungdomen på ett negativt sätt.

Hippokrate­s

Vetenskaps­mannen Hippokrate­s skilde medicin från vidskepels­e och det övernaturl­iga. Han grundade Hippocrati­c School of Medicine och etablerade medicin som ett yrke. Han betraktas som far till västerländ­sk medicin, och läkare runtom i världen avlägger fortfarand­e Hippokrate­s ed.

Alexander den store

Alexander ses som historiens största militära ledare och ledde och återförena­de Grekland. Med sin ambitiösa hållning förlorade han aldrig ett slag och lyckades utvidga det grekiska imperiet till maximal storlek innan han dog alltför tidigt 323 f.kr., 32 år gammal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden