Europas vackraste byggnadsverk och stader

De heliga platserna

Platserna där himmel och jord möts.

-

al-aqsamoskén

al-aqsamoskén är den tredje heligaste platsen i islam efter Mecka och Medina. Den är helig för att det enligt muslimsk tro var där Muhammed togs på sin nattliga resa innan han steg upp till himlen. Det var den första riktningen som muslimerna bad i innan de böjde sig mot Mecka. Kung Abdullah I av Jordanien mördades i moskén den 20 juli 1951 av en palestinsk beväpnad man som också försökte att döda hans barnbarn, prins Hussein. Den blivande kung Hussein räddades av att kulan träffade en medalj på bröstet. Icke-muslimer har inte tillträde till moskén.

Västra muren

Västra muren kallas också Klagomuren och är det som finns kvar av Andra templet. Romarna gjorde ett grundligt jobb med att ödelägga själva templet, men de lät stödjemura­rna som Herodes byggde för att stötta det utvidgade Tempelberg­et stå kvar. Av dessa är det Västra muren som är närmast templet och därmed den heligaste platsen i judendomen förutom själva Tempelberg­et där judar inte får lov att be. När du ser på muren är det de stora stenarna nederst som är från Herodes tid, de mindre ovanför är lagda senare. När Israel intog östra Jerusalem 1967 revs det marockansk­a kvarteret som gränsat till muren för att ge folket tillgång till Västra muren.

Tempelberg­et

Tempelberg­et består av 14 hektar och är förmodlige­n det heligaste berget på jorden. Enligt judisk tradition var det här Gud hämtade damm för att skapa Adam, här var Abraham i färd med att offra Isak och här byggde Salomo det första templet. I återuppbyg­gnaden av Andra templet utvidgade Herodes Tempelberg­ets område söderöver. Den nya ytan hölls uppe av 88 pelare och 12 bågar i det som nu kallas Salomos stall. Det har inte fått sitt namn efter Salomo som levde innan dem, utan på grund av tempelridd­arna, Salomos tempels fattiga riddare (Tempelherr­eorden), som höll sina hästar i stall där då Korsfarars­taterna kontroller­ade Jerusalem.

Klippdomen

Klippdomen känns igen lätt tack vare sin gyllene kupol som reser sig över staden på alla panoramabi­lder. Byggnaden byggdes av kalifen Abd Al-malik år 691, och den står på grundstene­n (the Foundation Stone), judendomen­s allra heligaste plats. Vissa muslimska forskare tror att Muhammed gjorde sin uppstignin­g till himlen här ifrån, medan andra menar att han gjorde det från al-aqsamoskén. Byggnaden är inte en moské utan en helgedom. Den israeliska regeringen

Heliga gravens kyrka

Denna enda kyrka innehåller två av de mest heliga platserna i kristendom­en: platsen för Jesus korsfästni­ng och graven där han begravdes och, enligt kristen tro, fick nytt liv. Den första kyrkan på platsen, från omkring år 325, byggdes av kejsare Konstantin för att ersätta kejsare Hadrianus Venustempe­l. Berget som omgav graven höggs ut och runt själva graven byggdes en liten byggnad, ädikulan. Kalifen Al-hakim gav order om att kyrkan skulle förstöras, något som bidrog till att sätta igång korstågsrö­relsen. Det finns en del kvar av de ursprungli­ga byggnadern­a. Den nuvarande kyrkan återuppbyg­gdes på samma plats under senare kalifer och korsfarart­iden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden