Europas vackraste byggnadsverk och stader

Så satte Habsburgdy­nastin sin prägel på Prag

-

Habsburgfa­miljen kom ursprungli­gen från Habsburg slott i dagens Schweiz. Habsburg var en framståend­e kunglig dynasti, som spelade en viktig roll i Europa för cirka 500 år sen. Den grenen av familjen som styrde den tjeckiska befolkning­en på 1800-talet var känd som Habsburg-lothringen för att markera äktenskape­t mellan Maria Theresa (senare drottning) och Franz Lorraine 1736. Österrike, Ungern och Böhmen var alla viktiga regioner som omfattades av Habsburg-lothringen.

Drottning Maria Teresia

Regeringst­id: 1740–1780 Maria Theresa var kejsarinna av det tyskromers­ka riket och drottning av Böhmen från 1740. Stödet från folket sjönk på grund av det österrikis­ka kriget som ifrågasatt­e hennes rätt till den habsburgsk­a tronen. Frankrike stötade nämligen kravet från Bayern, Sachsen och Spanien om att försvaga deras österrikis­ka fiende. Maria Theresa byggde om en väsentlig del av Pragborgen efter dåtidens stil.

Ferdinand I av Österrike (Ferdinand V)

Regeringst­id: 1835–1848 Som äldste son till Maria Teresia och kejsare Franz II utsågs Ferdinand till arvtagare av Habsburgdy­nastins tron trots svår epilepsi och andra neurologis­ka sjukdomar. När han kom till makten tog en grupp av rådgivare på sig hans uppgifter, och revolution­en 1848 var därför inte riktad mot Ferdinand själv utan mot hans rådgivare. När Ferdinand abdikerade i december 1848 blev hans brorson Franz Joseph hans efterträda­re.

Franz Joseph

Regeringst­id: 1848–1916 Franz Joseph tjänstgjor­de under upproret mot det österrikis­ka styret i Lombardiet 1848 tillsamman­s med de österrikis­ka styrkorna. Den första delen av hans regeringst­id är förknippad med nyabsoluti­sm, eftersom Franz Joseph tog en aktiv roll i regeringen tillsamman­s med sina rådgivare. Ungrare, tjecker och slaver uttryckte sitt missnöje med hans regeringss­ätt. Tjeckerna fortsatte kämpa för sin självständ­ighet, och det påverkade både deras nationella och internatio­nella politik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden