Europas vackraste byggnadsverk och stader

Vem är vem i antikens Rom?

Kika närmare på några av imperiets viktigaste personer.

-

Julius Caesar (100–44 f.kr.)

Den mytomspunn­a romaren kom från en beskedlig bakgrund men steg i politisk rang och ledde på ett skickligt sätt invasionen av Britannia år 55 f.kr. Senare utnämndes han till diktator för tid och evighet – ett mycket kontrovers­iellt drag som skulle bli hans fall år 44 f.kr. När han förberedde sig på att tala till de romerska senatorern­a överfölls han av forna lojala senatorer som hade överbevisa­ts om att han var en tyrann. I Shakespear­es drama som fått namn efter honom upptäcker Caesar att hans adoptivson Brutus var den sista att hugga honom med en dolk och han säger: ”Även du, Brutus?”

Cicero (106–43 f.kr.)

Marcus Tullius Cicero räknas i dag som en av världens största filosofer. Han var också en framståend­e advokat och politiker, även om han begick ödesdigra misstag. Efter att ha fått huvudkonsp­iratorerna i en sammansvär­jning mot staten avrättade utan rättegång – något som var mot romersk lag – sändes Cicero i exil av Caesar. Cicero vägrade att hjälpa till att lösa konflikten, men även om saker och ting förbättrad­es efter Caesars lönnmord gjorde Cicero sig snart ovän med Marcus Antonius. Caesars efterträda­re såg till att Cicero dödades.

Nero (37–68 e.kr.)

Av alla de stora romerska gestaltern­a är det Nero som har rykte om sig att ha varit mest brutal. Han blev en symbol för absolut terror – en kejsare som förgiftat sin egen mor och beordrat sin andra hustrus avrättning. Han inledde sitt styre med en ganska reformvänl­ig politik, men ett uppror mot honom startade några år senare då han ägnat sig åt en alltmer hedonistis­k livsstil. När en stor brand härjade i Rom beskyllde Nero de kristna och använde detta som en förevändni­ng för att förfölja dem. När senaten fastslagit att han var en fiende tog han sitt eget liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden