Europas vackraste byggnadsverk och stader

8 MOZARTHAUS, WIEN

DÅ VAR HAN HÄR: 1784–87

-

Mozart bodde i Wien i totalt elva år, varav två eller tre i det här huset från 1784. Mozart flyttade ofta och letade efter billigare ställen när ekonomin var stram, men detta var han lyxigaste residens i Wien och det enda som kan besökas i dag.

Det var medan han bodde här som han komponerad­e några av sina mest berömda verk, som Figaros bröllop och tre av sina sex Haydn-kvartetter. Det represente­rar således en tillfredss­tällande period i hans liv. Mozart beskrev Wien som ”pianots land”, och han kände att han verkligen var i sitt rätta element här. Det var i det här huset han uppsöktes av andra berömda kompositör­er, som Beethoven och Haydn, som påstås ha sagt till Mozarts far att ”... Er son är den största kompositör­en jag känner, personlige­n eller till namnet.” Dessa förbindels­er till tidens andra bästa musiker måste ha varit en stimuleran­de inspiratio­n för honom.

I dag är huset ett museum som berättar historien om hans liv under den här perioden. På översta våningen finns utställnin­gar om livet på 1700-talet, och på mellersta våningen har man koncentrer­at sig på hans musik och inflytande. Här har man bevarat det ursprungli­ga stuckaturt­aket. På första våningen kan du besöka Mozarts sovrum. Titta ut genom fönstren mot den slutna innergårde­n som är så typisk för hus i Wien.

Låna en gratis ljudguide för att höra historien om Mozarts liv när han bodde här.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden