Formel 1

RENAULTS DANIEL RICCIARDO ÄR GLADAST PA BANAN

EXKLUSIV INTERVJU OM: STALLBYTET, DRIVKRAFTE­N, FRAMTIDEN OCH LEENDET SOM ALDRIG SLOCKNAR

- Text: ANNA ANDERSSON Foto: JIMMY WIXTRÖM

BARCELONA. Det finns två saker som Daniel Ricciardo fört med sig in i F1. Ett leende som aldrig tycks ta slut. Och det faktum att han alltid firar genom att dricka ur sin egen svettiga sko.

Men till 2019 vill han visa världen att han står för betydligt mer än så. I en exklusiv intervju med Sportblade­t berättar han om varför han lämnar Red Bull för Renault, om regeländri­ngen han vill se och varför han alltid är glad.

Han ler när vi slår oss ner vid bordet, han ler när han pratar och han skrattar när han svarar. Han ler när vi skiljs åt och går vidare till nästa uppdrag. Det är intensivt, det känns ärligt och det når till ögonen utan att det känns ansträngt och stannar kvar även när samtalet lämnar artighetsf­raserna och tar en allvarliga­re vändning.

– Det var inte en sak som fick mig att ta beslutet att lämna Red Bull för Renault, det var flera, säger Daniel Ricciardo till Sportblade­t.

Han körde för Red Bull i fem år, men var en del av Red Bulls familj betydligt längre. Deras samarbete startades redan 2009 när han gjorde det första F1-testet för Toro Rosso.

Nu står han för första gången på egna ben.

– Det var inte så att vi hade några kontrovers­er eller att jag en dag kände att var nog. Men jag kom dit efter det att de vunnit fyra Vm-titlar och under de fem åren jag var där var vi aldrig nära någon titel. Jag kände att det fanns en risk att jag kunde bli väldigt irriterad över att vi inte skulle lyckas uppnå det som jag trodde att vi skulle lyckas med, förklarar han.

– Därför förändrade jag mitt tankesätt och i samband med det kom också möjlighete­n att få göra någonting tillsamman­s med Renault. Deras satsning tilltalar mig och den gav mig helt ny motivation. Under min sista säsong hos Red Bull kände jag att det fanns en tendens till att jag blev mer och mer frustrerad och när de sedan gjorde klart med Honda som motorlever­antör kom ytterliga

en riskfaktor in i bilden. Om det inte fungerar med motorerna från Honda så... Hos Red Bull fanns det mer för mig att förlora än att vinna.

Som utomståend­e känns det som om du kom ung in i familjen Red Bull, växte upp och ville bryta dig loss. Ligger de något i det?

– Ja, så kan det vara. Nu tar jag steget till nästa del av min karriär. Det var många som inte trodde att jag skulle våga gå till Renault, som trodde att det var ett väldigt riskabelt steg att ta. För mig var det viktigt att jag tog det här beslutet själv, det är en tydlig markering för vem jag egentligen är och vad jag vill göra.

Sedan Renault återvände till F1 som fabrikstea­m 2016 har stallet arbetat sig uppåt i resultatli­stan, men inte nått några pallplatse­r även om det var fyra i konstruktö­rs-vm 2018.

Vågar inte tro på pallplatse­r

Stallet har en uttalad målsättnin­g om att bli ett toppteam – men Daniel Ricciardo vågar inte tro på några pallplatse­r redan i år.

– Jag vill se framsteg, jag vet inte vad det betyder om vi pratar om placeringa­r. Har vi tur kanske vi kan vara nära en pallplats, men jag vet inte. Framsteg som tar oss närmare toppen, säger Daniel Ricciardo.

– Jag vill bli världsmäst­are en dag. Det är dit jag vill. Om jag lämnar F1 utan att ha vunnit den titeln, skulle jag inte säga att jag ångrar mig, men jag är säker på att jag skulle vara besviken. Det är därför som jag är här. Det är klart att jag får pengar för att köra racerbil, men jag är inte här bara för att jag får bra betalt utan jag är här för att jag tror att jag kan bli bäst i världen. Det är därför jag

”DET ÄR KLART ATT JAG FÅR PENGAR FÖR ATT KÖRA RACERBIL, MEN JAG ÄR INTE HÄR BARA FÖR ATT JAG FÅR BRA BETALT UTAN JAG ÄR HÄR FÖR ATT JAG TROR ATT JAG KAN BLI BÄST I VÄRLDEN”

kör. Det är det jag vill göra innan jag slutar.

Mercedes har vunnit alla titlar sedan 2014. När ser du dig själv ta över tronen?

– Mercedes är fortfarand­e före oss och Ferrari ser bra ut. Jag vill inte säga att det är omöjligt i år, men det är inte troligt. Vi vill slåss om pallplatse­r 2020 och om det sätter att gå åt rätt håll ska det vara realistisk­t att tro på Vm-titeln 2021. Jag vet att det låter långt bort, men om vi fortsätter att göra framsteg går tiden snabbt.

Nya regler kan vara fantastisk­a

Till 2021 är en ny stor regeländri­ng planerad, men trots att det bara är två år kvar och det tar över ett år att tillverka en F1-bil finns det ännu inga tydliga regler för framtidens F1. Ändå är det då som Ricciardo, vars kontrakt sträcker sig till 2020, räknar med att slåss om Vm-titeln.

– Regeländri­ngar kan vara lite kontrovers­iella för fansen. De vänjer sig vid något och tycker inte alls om förändring­ar, men det kan också vara fantastisk­t bra för sporten. Den kan bli betydligt jämnare och mer spännande. Jag vet inte riktigit vilka regler som kommer, men jag förväntar mig att slåss om Vm-titeln då.

Om du fick välja, vilken förändring vill du se?

– Det var svårt. Ge alla samma motor? Jag tycker att skillnaden på motorerna är större än om man jämför den på chassit, det är en stor skillnad på motorerna eftersom de är så komplicera­de. Mercedes har byggt den bästa motorn och haft ett övertag de senaste åren. Å andra sidan hade jag nog sagt någonting helt annat om jag hade kört en Mercedes, men nu gör jag inte det så... Ge alla samma motor så att racingen kan bli lite jämnare. Han skrattar. Igen. – Jag är oftast glad, även jag kan bli lite tjurig när jag är trött, säger han.

– Annars är jag glad. Det är så mycket roligare.

Den sekvensen gör det också väldigt enkelt att förstå hans beslut att lämna Red Bull för Renault. Daniel Ricciardo vill inte känna något spår av frustratio­n. Han behöver glädje – och ett extra leende.

”GE ALLA SAMMA MOTOR SÅ ATT RACINGEN KAN BLI LITE JÄMNARE”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden