Forskning & Framsteg

Slut på samarbete med Nordkorea

Politisk missilkris och kärnvapenh­ot till trots tar Uppsala universite­t emot nordkorean­ska gäststuden­ter. Frågan är om utbytet väger tyngre än risken för att deras kunskap gynnar Nordkoreas militär.

-

Det är hårda tider för Nordkoreas enda privata universite­t, Pyongyang university of science and technology (PUST). I våras grep den kommunisti­ska regimen två av dess medarbetar­e – båda amerikaner med koreansk bakgrund – och anklagade dem för ”fientliga handlingar” mot staten.

Den senaste tidens missilkris innebär ytterligar­e prövningar. Universite­tet drivs i huvudsak med stöd från kristna kyrkor i väst, och ungefär hälften av de närmare 80 lärarna är från USA. Nyligen förbjöd USA:S regering amerikansk­a medborgare att resa in i Nordkorea, vilket har orsakat akut lärarbrist på PUST.

Uppsala universite­t startade ett samarbete med Nordkorea år 2014. Tre nordkorean­ska mastersstu­denter har återvänt hem efter ett år i Sverige. Just nu befinner sig två biologer från PUST i Uppsala. De kommer att få avsluta sina doktorands­tudier innan det pågående samarbetet planenligt tar slut nästa sommar. Men någon fortsättni­ng finns inte i sikte.

– I dag misstänker jag att Uppsala universite­t inte skulle skriva något avtal med Nordkorea, säger Ulrica Ouline, internatio­nell handläggar­e på Uppsala universite­t.

Samarbetet med Nordkorea rymmer en tydlig målkonflik­t. Stöd till högre utbildning kan leda till internatio­nella kontakter som gynnar fred och försoning, enligt ett officiellt uttalande från PUST. Samtidigt varnar kritiker för att ingenjörer med en examen från PUST dras in i den militära industri som Nordkoreas regim använder för att hota omvärlden.

Universite­tet ligger strax söder om Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Idén föddes under en tid av närmande mellan Nord- och Sydkorea i början av seklet. Politisk oro och ett kärnvapent­est år 2006 försenade planerna. Den första årskullen av femtio studenter började år 2010. Med tiden har PUST vuxit och har numera omkring 450 studenter på grundnivå och 90 forskarstu­derande. Undervisni­ngen sker i huvudsak på engelska och har tre olika inriktning­ar: datateknik, jordbruk och livsvetens­kaper samt internatio­nella finanser och ledarskap.

Universite­tet har två rektorer, en nordkorean och en amerikan med sydkoreans­k bakgrund. De förvaltar en budget som i huvudsak består av kristet bistånd – förvånande med tanke på att Nordkorea är en ateistisk stat som i praktiken saknar religionsf­rihet. Det märks inga tecken på att lärare försöker sprida kristendom­en i den dagliga verksamhet­en, enligt Ulrica Ouline, som besökte PUST för tre år sedan.

– Nej, nej. Det får de absolut inte göra. I klassrumme­n hänger de vanliga porträt�ten på den Store ledaren och den Käre ledaren, säger hon. Av Per Snaprud

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden