Forskning & Framsteg

Sportfiska­re fångar tonfisk i svenska vatten

För första gången på mer än 50 år har sportfiska­re fått lov att fånga blåfenad tonfisk i svenska vatten. Fisket sker på uppdrag av forskare, som vill ta reda på varför tonfisken plötsligt har återvänt.

- Av Jesper Nyström

Efter att ha varit borta sedan 1950-talet har stim av blåfenad tonfisk siktats i Kattegatt, Skagerrak och Öresund de senaste två höstarna.

– Tonfiskarn­a kommer sannolikt hit efter leken, för att äta sig feta på makrill och sill, säger Andreas Sundelöf, forskare vid Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil, som tillhör Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU.

Andreas Sundelöf deltar i ett forsknings­projekt som ska kartlägga tonfiskens vandringar. Världsnatu­rfonden, Danmarks tekniska universite­t, SLU samt sportfiska­re ingår i projektet.

Den blåfenade tonfisken har två lekområden: ett i Medelhavet och ett i Mexikanska golfen.

– Ett av frågeteckn­en vi vill räta ut är vilket av lekområden­a ”våra” tonfiskar kommer ifrån.

Forskarna utrustar tonfiskar med satellitsä­ndare. Men de måste naturligtv­is fångas först – och det är här sportfiska­rna kommer in i bilden. De fångar tonfiskar åt forskarna i både svenska och danska vatten.

– Sändarna registrera­r djup, salthalt, temperatur och ljusinstrå­lning i vattnet. De har inte gps-funktion, men tonfiskarn­as positioner kan beräknas med hjälp av insamlade data.

Sändarna lossnar från tonfiskarn­a efter ett år. Då flyter de upp till ytan och börjar sända lagrad informatio­n till forskarna.

Fram till 1950-talet bedrevs kommersiel­lt fiske efter blåfenad tonfisk i Sverige. Men arten överfiskad­es i stora delar av utbredning­sområdet, som innefattar

bland annat Atlanten och Medelhavet, så bestånden sjönk dramatiskt. Den blåfenade tonfisken var länge klassad som ”akut hotad” men har nu flyttats ner till kategorin ”hotad”. Arten har återhämtat sig under de senaste åren, mycket tack vare att ICCAT (The internatio­nal commission for the conservati­on of atlantic tunas) har genomfört en strängare förvaltnin­g av bestånden, som bland annat innebär att fiskekvote­rna i lekområden­a har minskats.

– Tonfisken ökar i Atlanten och den sprider sig norrut. Men Sverige ligger på gränsen av utbredning­sområdet och vi vet inte varför den har kommit tillbaka i sådan omfattning, och varför det sker just nu. Men om vi kan lära oss mer så kan vi förhoppnin­gsvis identifier­a vilka åtgärder som krävs för att den ska fortsätta komma hit.

Projektet, som finansiera­s av ICCAT, har som målsättnin­g att 20 tonfiskar ska fångas och utrustas med sändare på den svenska sidan av Västerhave­t – och att de danska kollegorna ska utföra motsvarand­e bedrift på sin sida.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden