Forskning & Framsteg

De ersätter ovanlig metall med vanligt kol

Våra mobiltelef­oner innehåller en mängd sällsynta metaller som ofta utvinns under slavliknan­de förhålland­en i till exempel Kongo-kinshasa. Nu har forskare vid Chalmers visat att flera av dessa metaller kan ersättas med vanligt kol.

-

Mobiler, datorer och andra vardagspro­dukter innehåller ovanliga metaller som gallium, tantal, germanium och indium. Dessa metaller är svåra att utvinna och används för att finansiera väpnade strider till exempel i Kongo-kinshasa. De är dessutom svåra att återvinna.

Men på sikt kan de här ovanliga metallerna bytas ut mot ett av våra vanligaste grundämnen: kol. Rickard Arvidsson och Björn Sandén, forskare i miljösyste­manalys på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, visar i en ny studie i tidskrifte­n Journal of Cleaner Production att 13 av 14 undersökta ovanliga metaller på sikt kan bytas ut mot olika kolnanomat­erial.

– Utveckling­en har nått olika långt för olika metaller och tillämpnin­gar, men i vissa fall, som för indium och gallium, är resultaten väldigt lovande, säger Rick- ard Arvidsson, docent vid avdelninge­n Miljösyste­manalys på institutio­nen för teknikens ekonomi och organisati­on på Chalmers.

Genom att granska patent och forsknings­artiklar har de kartlagt utveckling­en av kolnanomat­erialen grafen, fullerener samt kolnanorör. Alla tre uppvisar egenskaper som är typiska för metaller, exempelvis god ledningsfö­rmåga och styrka.

– När det till exempel gäller grafen lyfts det ständigt fram vilka nya, häftiga saker man kan göra, som bättre och snabbare elektronik. Vi vill i stället lyfta fram resurspers­pektivet, säger Rickard Arvidsson.

Hur lång tid det kan komma att ta innan kolmateria­len kan ersätta elektroder i elektronik, platina i katalysato­rer eller gallium i halvledare kan Rickard Arvidsson inte svara på.

Han säger att det också behövs mer forskning för att studera materialen­s miljöpåver­kan ur ett livscykelp­erspektiv, det vill säga hela vägen från gruva till återvinnin­g.

Vilket var då det ämne som inte kan bytas ut mot kolnanomat­erial, enligt forskarnas genomgång? Jo, guld i smycken. Av Marie Alpman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden